Bećirović: Milanoviću sam u oči rekao da mora poštovati BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović boravio je u Tuzli gdje je nazočio obilježavanju 31. godišnjice odbrane grada od agresorskih snaga 15. maja 1992. godine. Nakon polaganja cvijeća i osvrtanja na jedan od najznačajnijih datuma u svijetloj povijesti Tuzle, Bećirović je komentirao i današnji dolazak predsjednika susjedne Hrvatske Zorana Milanovića u Općini Usora, a kroz prizmu nedavnog sastanka njih dvojica u Zagrebu. Milanović je i danas u posjeti Bosni i Hercegovini, kao i ranije, ali ne Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, ne u glavnom gradu, nego u Usori, a prethodnog mjeseca je bio u Derventi…

“Ja prvo moram reći da sam bio u brojnim posjetama, ljudima sam i prije izbora rekao da ću Bosnu i Hercegovinu usmjeravati u pravcu europskih i euroatlanskih integracija. Zato je moja prva posjeta bila Bruxellesu, sjedištu NATO-a, gdje sam razgovarao i sa glavnim tajnikom NATO-a. Nakon toga bio sam u posjeti Washingtonu, u Bijeloj kući, Pentagonu… I opet u Bruxellesu sa najvišim dužnosnicima Europske unije. Želim, dakle, da Bosnu i Hercegovinu usmjerim i da simbolički i praktički kažem u kojem smjeru se krećemo.

Jedan od naših strateških ciljeva je i regionalna suradnja. I u tom smislu, čuvajući dignitet i dostojanstvo Bosne i Hercegovine, pokušavam razvijati što bolju regionalnu suradnju. Razgovarao sam prije nekoliko dana sa predsjednikom i premijerom Republike Hrvatske. Naravno, lakše bi i meni bilo da sam možda sjedio u uredu u Sarajevu i izdavao neka priopćenja, ali to neću raditi. Direktno želim razgovarati, želim rješavati otvorena pitanja, želim unaprijeđenje ekonomske suradnje i naravno čuvajući suverenu jednakost države Bosne i Hercegovine u komunikaciji sa našim susjedima. U tom smislu moguće je u nadolazećem razdoblju i nadolazećim mjesecima i godinama, da dođe do posjeta najviših dužnosnika iz susjednih država, ali svi oni moraju poštovati Bosnu i Hercegovinu, njenu nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet”, rekao je Bećirović.

Na upit novinara da li Milanović poštuje tako što prilikom svojih posjeta ignorira institucije, odnosno Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Bećirović je odgovorio:

“Sva pitanja za Milanovića morat ćete postaviti njemu. Ja nisam njegov odvjetnik, ni bilo čiji, ja sam odvjetnik države Bosne i Hercegovine i radit ću sve što je u mojoj moći da ova zemlja krene naprijed. Što se tiče njegovih izjava i tako dalje, pa ja sam mu u oči rekao i u razgovorima u Zagrebu i na press-konferenciji da očekujem poštovanje države Bosne i Hercegovine, da očekujem ravnopravnu suradnju, da članovi Predsjedništva BiH, uključujući i mog kolegu Komšića su legalni članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Dakle, stavovi moji i države Bosne i Hercegovine su poznati. Imamo stavove i zvaničnika Republike Hrvatske. Između stavova Bosne i Hercegovine i Hrvatske treba tražiti međuprostor za dijalog i rješavanje otvorenih pitanja. Njih nikada nećemo riješiti ako ne budemo surađivali. Ja sam u Zagrebu, između ostalog, govorio i o tome da trebamo rješavati imovinsko – pravna pitanja, znate li koliko ima naše imovine u Hrvatskoj, da trebamo ratificirati sporazum o državnoj granici. Taj prijedlog sam pokrenuo i u Predsjedništvu BiH i to je jednoglasno prihvaćeno. Ima puno prostora da rješavamo otvorena pitanja i da se krećemo naprijed, a ne samo da imamo isprazne svađe od kojih nitko nema koristi ni u Bosni i Hercegovini ni u Hrvatskoj”, zaključio je u izjavi za N1 Denis Bećirović.

Facebook Comments