Čeka nas pakao! Objavljene preporuke za zaštitu od ekstremnih vrućina: Evo gdje će biti najgore

Više regija u zemlji je pod crvenim alarmom, s najtežim uvjetima uz Jadransku obalu, posebno u Rijeci, Splitu i Dubrovniku. Za vikend je najviši stupanj upozorenja aktiviran i za Zagreb, Osijek i Karlovac.

Za područje cijele Hrvatske trenutno je na snazi meteoalarm zbog iznimno visokih temperatura, a vrhunac toplinskog vala očekuje se sutra u srijeduDržavni hidrometeorološki zavod prognozira da će najviša dnevna temperatura u utorak većinom biti između 31 i 36 °C. Upozorenje ističe ekstremno visoke temperature koje posebno mogu ugroziti osjetljivu populaciju, uključujući starije osobe i malu djecu.

Više regija u zemlji je pod crvenim alarmom, s najtežim uvjetima uz Jadransku obalu, posebno u Rijeci, Splitu i Dubrovniku. Za vikend je najviši stupanj upozorenja aktiviran i za Zagreb, Osijek i Karlovac.  Biometeorološka prognoza Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) savjetuje građanima da se pridržavaju naputaka za zaštitu od vrućina. Preporučuje se rashlađivanje tijela i redovito pijenje negazirane vode te niskokaloričnih napitaka bez kofeina, alkohola i šećera kako bi se izbjegla dehidracija. Dodatno, meteoropatima i kroničnim bolesnicima savjetuje se da se pridržavaju uputa liječnika radi prevencije zdravstvenih problema uzrokovanih visokim temperaturama.

Osim toga, preporučuje se izbjegavanje izravnog sunca u najtoplijem dijelu dana te češće odmaranje i sklanjanje u hlad. Posebnu pažnju trebaju obratiti osobe koje rade na otvorenom prostoru, kao što su građevinski radnici, te redovito unositi tekućinu kako bi se izbjegle ozbiljne zdravstvene tegobe.

Facebook Comments