Čistili okućnicu i pronašli 21 raketu, lanser, 7 ručnih bacača i 24 mine

Minsko-eksplozivna sredstva pronašlo je u srijedu dvoje građana prilikom čišćenja okućnica i o tome obavijestilo policiju.

Glasnogovornica PU karlovačke Katarina Nadia Požega kaže da su vlasnici kuće na području Slunja čistili svoju okućnicu i pronašli oružje. O tome su obavijestili policiju te su stručnjaci za protueksplozijsku zaštitu na siguran način zbrinuli 21 raketu, sedam ručnih bacača raketa Zolja, jedan lanser ručnih bacača raketa te 24 različite mine; kumulativne tromblonske mine, trenutne tromblonske mine i jednu protupješačku improviziranu minu.

– Dio minsko-eksplozivnih sredstava uništen je na mjestu pronalaska, a ostalo je odvezeno i pohranjeno na sigurno i bit će uništeno prilikom organiziranog uništavanja, rekla je Požega. Dodala je da za građane više nema opasnosti od jučer pronađenih minsko-eksplozivnih sredstava.

Gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić kaže da je Slunj i dalje opterećen oružjem zaostalim iz Domovinskog rata. Napominje da ljudi znaju pronaći minsko-eksplozivna sredstva prilikom čišćenja djedovine ili nakon što kupe nekretnine te im je poručila da o tom pronalasku odmah obavijeste policiju, da bi stručnjaci za protueksplozivnu zaštitu procijenili kako dalje postupiti.


Puškarić je također upozorila da pojedinci i dalje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva, te je pozvala i njih i ljude koji imaju saznanja o mjestima na kojima postoje minsko eksplozivna sredstva i oružje, da to obavezno prijave policiji na broj 192.

Pohvalivši policiju za brzu i sigurnu reakciju u konkretnom jučerašnjem slučaju, Puškarić je poručila građanima da ne moraju čekati uobičajenu akciju organiziranog skupljanja ilegalnog naoružanja jer se akcija ‘Manje oružja, manje tragedija’ održava u kontinuitetu, tako da građani koji prijave i dragovoljno predaju svoje naoružanje, bilo zabranjeno ili dopušteno, neće biti sankcionirani.

Policija je danas također izvijestila o jučerašnjem pronalasku jedne mine u Vojniću, te je i nju policija uklonila iz prostora na siguran način.

Facebook Comments