Dodik najavio mogući raskid koalicije, čak i u ime Hrvata

Milorad Dodik, predsjednik RS-a, govorio je o potencijalnom dolasku visokog predstavnka u BiH Christiana Schmidta u Banja Luku.

– Ljudi u RS-u su na ivici strpljenja – rekao je Dodik i naveo kako „mnogi od njega traže da Schmidta proglasi personom non grata što po međunarodnim standardnima nije moguće“.

Nastavio je Dodik u istom tonu govoreći o Schmidtovomm dolasku.

-Nitko od nas neće primijeniti nikakvu silu, to je više bildanje mišića koje će da on pokušati, ali biti će upoznat s tim da ne može ući u niti jednu zgradu naših institucija niti održati sastanak sa bilo kim na službenom mjestu. 

Nećemo primijenjivati silu, ali će mu biti uručena poruka da nije dobrodošao i zbog njegove sigurnosti bi mu bilo bolje da se što prije vrati – rekao je Dodik poredeći Schmidta sa „Šćepanom Malim“ koji se „predstavlja kao car“.

Naveo je kako su u RS ozbiljni i da neće napraviti niti jedan eksces.

– Mislim da, svaki put kada se odluči na taj način da provocira, on će imati više neugodnosti nego ja. Jednog dana ćemo ga istjerati, ne nogom u du*e, ali svakako nogom u političkom izboru – rekao je Dodik.

Njega i druge dužnosnike Njemačke je optužio da dolaze ovdje kako bi „što više mladih ohrabrili da idu u Njemačku, jer su Ukrajina i Zapadni Balkan jedini resurs gdje mogu nadomjestiti pet milijuna nedostajućih radnika“.

– On će reći da nije točno – dodao je predsjednik manjeg bh. entiteta.

Govoreći o koaliciji na državnoj razini, rekao je da je SNSD pokazao da su ozbiljan partner, a pogotovo jer su ispoštovali pet dogovorenih zakona. Sada su na redu, kaže Dodik, zakon o Ustavnom sudu BiH i Izborni zakon.

– Ako nas odbiju, odbili su partnerstvo. Ne samo nas, nego i hrvatske strane koja traži Izborni zakon – rekao je Dodik.

Navodi kako „početnička atmosfera“ nije sporna, ali da kada Trojka želi izbjeći dogovor onda govore „ne možemo, dočekat će nas u Sarajevu“ i slično.

– Mi ne izbjegavamo. Da boli, boli. Rečeno je da ćemo raditi na ta dva zakona u rujnu. Trebali smo formirati komisiju i na prošlom sastanku smo obaviješteni da su Vijeće minsitra i RS stavili članove grupe, a Vlada FBiH nije. Mi već vidimo opstrukcije te vrste. Da li će oni uživati u toj opstrukciji, nisam siguran. Oni mnogo toga trebaju da isporuče javnosti u FBiH i bošnjačkom tijelu, mi ne moramo više ništa – naveo je Dodik. 

Facebook Comments