Dodik o optužnici : To je splačina, od zla oca i gore matere

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je cilj presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Kovačević” da se obračuna s konstitutivnošću naroda i odbaci i uruši elemente Dejtonskog sporazuma i Ustava. Komentariao je i Zakon o Ustavnom sudu BiH ali i odlazak u Tužiteljstvo BiH kao optuženi za antiustavno djelovanje.

Dodik je rekao da ova presuda dodatno unosi probleme u BiH, ali da se više radi o preporuci nego obavezujućoj odluci.

“Stvari koje podrivaju BiH doprinijele su takvom nečemu. Mislim da nisu ni svjesni da BiH čine veći problem na europskom putu i zaustavljaju je u procesima vezanim za mogućnosti razvoja”,  istakao je.

Dodik je rekao da presuda izlazi izvan okvira Europske konvencije i trajno dijeli BiH.

“BiH ne može da opstane kao zemlja zasnovana na građanskom principu. To nije mogla ni Јugoslavija, niti jedna zemlja na ovim prostorima, to danas ne može, ni Belgija ni Švicarska”, rekao je on.

Dodik je rekao da Republika Srpska nije iznenađena presudom Europskog suda, te najavio je da će inicirati održavanje sjednice Narodne skupštine RS u što skorije vrijeme na kojoj bi bilo predloženo odbacivanje ove odluke.

“Predložit ću da NSRS odbaci kao neprihvatljive preporuke ovog suda”, istakao je Dodik.

Zakon o Ustavnom sudu BiH
Rekao je kako su ranije usvojeni zakoni u Parlamentu BiH dogovoreni sa koalicijskim partnerima, ali da je to pitanje Zakona o Ustavnom sudu BiH druga stvar.

“Zakon o Ustavnom sudu BiH je u drugom paketu. Sud treba da ima dva nivoa odlučivanja. Tražimo da se formira Apelaciono vijeće i da sjedište bude u Banjaluci i to smo spremni da prihvatimo. Vjerujemo da će Zakon o Sudu BiH i Ustavnom sudu ići paralelno do usvajanja”, rekao je.

Potom je dodao:

“Ovaj današnji fantomski sud ima namjeru da sruši BiH i to ćemo pitanje riješiti. Gospodin Konaković nastavlja praksu da proziva RS apostrofirajući ono što priča Bećirović. Ja se ne svađam i pokušavam da osiguram obranu stavova. To se njima ne sviđa i to znači da smo upravu. Na Bledskom forumu je to uradio Konaković pozivajući se na dramatično stanje, ali je nemoguće da bez pristupa RS ne može doći do rješenja. Želim podržati Stevandića u nastojanju da pokaže zašto PDP i SDS nisu u pravu. Vladajuća koalicija u RS smatra da se sve treba rješavati u NSRS. Imamo agendu da se realiziraju zaključci NSRS i na tome radimo. Do polovine rujna će biti predložen Zakon o Ustavnom sudu BiH koji će biti prihvaćen i predložit ćemo suce iz RS bez stranaca”.

Spomenuo je i najavljeni skup podrške njemu ispred Tužiteljstva  BiH na koje je pozvan zbog antiustavnog djelovanja rekavši da se nada da će ako se pojave sudionici koji mu daju podršku da će policija pružiti sigurnost.

“Što se tiče mene rekao sam sve. Što će biti na sudu, ne znam. Sve je to od zla oca i gore majke. Godinama upozoravamo da to nije odraz pravne države. To je jedna obična splačina”, rekao je Dodik.

Facebook Comments