Evo što se sve sije u ožujku

Zagazili smo u ožujak, mjesec u kome započinju brojni poljoprivredni radovi. Grašak, češnjak i crveni luk, zelenu salatu, mrkvu, rukolu, špinat, rotkvice sijemo u prvom dijelu ovog mjeseca.

Obavlja se sjetva presadnica kultura: paprike, rajčice, patlidžana, celera, bosiljka, i raznog ukrasnog bilja.

Jednostavan za uzgoj, grašak obogaćuje zemljište dušikom. Možemo ga uzgajati skoro tijekom cijele godine. Optimalna temperatura klijanja se kreće od 8 do 24ºC. Dubina sjetve je 5 cm. Kada dostigne visinu od 15 sm obavlja se zagrtanje. Međuredni razmak se kreće od 50 do 80 cm, u redu 5 do 8 cm. Osim za zrno, sve je popularniji slatki grašak od koga se koriste mlade, zelene mahune.

Sjeme salate je sitno i zbog toga je dubina polaganja 0,5 cm. Sijemo je u više navrata u intervalu od tjedan dana. Razmak između redova je oko 30 cm, dok je u redu od 25 do 30 cm. Često se sije na istoj gredici s lukom, špinatom i mrkvom.

Optimalna temperatura klijanja mrkve je između 8 i 23ºC, a dubina 1 cm. Dugo klija, od tri do četiri tjedna. Najbolje uspijeva na rahlim, rastresitim i pjeskovitim zemljištima. Međuredni razmak je oko 30 cm, u redu od 3 do 5 cm. Često se uzgaja u kombinaciji s lukom, jer svojim mirisom tjera lukovu muhu dok je on brani od mrkvine muhe.

Agroklub.com

Facebook Comments