Gdje ide stotine milijuna eura bespovratnih sredstava namijenjenih BiH

Zbog višegodišnjeg odsustva političke suglasnosti o iskorištenosti sredstava iz pretpristupnih fondova BiH je na samom začelju

Četiri projekta koja će u BiH sufinancirati Europska unija vrijedna su ukupno 788 milijuna eura, a radi se o završetku gradnje autoputa na koridoru Vc na dijelu koji prolazi kroz Federaciju BiH, poboljšanju sustava vodoopskrbe na području Sarajeva, te sanaciji hidroelektrane “Čapljina”. 

Zanimljivo je da među projektima nema financiranja nekog u Republici Srpskoj. Iz Izaslanstva Europske unije kažu kako je za ovaj paket bio prijavljen mali broj projekata iz ovog entiteta, i da oni nisu ispunili kriterije za financiranje. Podsjećaju da je odgovor na političku krizu u veljači prošle godine bila suspenzija sredstava namijenjenih projektima na koridoru Vc vrijedna 600 milijuna eura, javlja BHRT

Ferdinand Koenig, glasnogovornik Izaslanstva EU u BiH kaže kako odluka o suspenziji sredstava iz 2022. godine može biti promijenjena nakon završetka političke krize.

“EU bi željela da vidi završen Koridor Vc radi svih građana BiH. Nažalost, nedavna eskalacija situacije od predstavnika Republike Srpske slična je modelu aktivnosti koje podrivaju nadležnosti državne razine i institucija što je i dovelo do suspenzije financiranja dva infrastrukturna projekta prošle godine.”, pojasnio je Koenig.

Vlasti u Republici Srpskoj draže je da ostane bez novca Europske unije, nego da prestane s najavama destabilizacije ustavnog poretka što se najviše reflektira na stanovništvo ovog entiteta, tvrdi analitičar Europske inicijative za stabilnost Adnan Ćerimagić.

“Možemo samo iščekivati dodatno pogoršanje politike koja dolazi iz Banja Luke u smislu da kažu da će probati iskoristiti mehanizme koji postoje na razini Vijeća ministara i Predsjedništva da zaustave taj novac i za Federaciju – ako mi nećemo nećete ni vi, i tada će eskalirati politika inata.”, tvrdi Ćerimagić.

Zbog višegodišnjeg odsustva političke suglasnosti o iskorištenosti sredstava iz pretpristupnih fondova BiH je na samom začelju. Naša zemlja nije izoliran slučaj u regiji, pojašnjava Igor Davidović, bivši šef Misije BiH pri EU.

“Mi smo mogli, koliko god da su masivne i zaista veoma impresivne iznose koliko smo novca dobili od Europske Unije za ove ili one projekte, dobiti bar još toliko da smo išli brže u reformskim zahvatima i novčani priliv bio bi znatno veći, a mi bismo bili kvalificiraniji i pametniji partner.”, kaže Davidović.

Iako bi priliv bio veći kada bi se ubrzalo ispunjavanje 14 prioriteta, čini se da je neophodno da se poveća kontrola trošenja novca IPA fondova, za što je krajem mjeseca i upućena inicijativa predsjednici Europske komisije. Utrošak sredstava bit će kontroliran.

Zastupnik u Europskom parlamentu Klemen Grošelj kaže kako će Europski ured Javnog tužitelja imati svoje predstavnike tužitelje, koji će pratiti sva kaznena djela vezana za zlouporabu europskih sredstava jer i sada kad dolazi dodatni novac u Bosnu i Hercegovinu, kako bi se spriječila zlouporaba, imat ćemo tužitelje koji su specijalizirani za zaštitu europskih fondova.”

Pravila Europske unije su vrlo jasna o pitanju utroška sredstava i načina na koji ih dodjeljuje. Mediji su prenijeli da je npr. Kosovo privremeno izostavljeno iz fondova Europske unije, koji su predviđeni za Zapadni Balkan.

Facebook Comments