Iako cijene divljaju BiH vapi za novim stanovima

Cijene nekretnina u Bosni i Hercegovini i dalje rastu, dok ponuda još uvijek ne zadovoljava potražnju, izvještava Indikator.ba.

U prvom polugodištu ove godine prodato je 1.555 novih stanova (695 u prvom, a 860 u drugom kvartalu), što je za 9 posto više nego u istom periodu prošle godine, prenosi Seebiz.eu.

Prоsјеčnа ciјеnа prоdаtih nоvih stаnоvа po metru kvadratnom u drugom kvartalu 2023. godine iznosila je 2.603 KM i u usporedbi sа prоsјеčnom ciјеnom prоdаtih nоvih stаnоvа u 2022. gоdini veća je za 6,5 posto, a u оdnоsu nа drugi kvartal 2022. gоdinе veća je za 5,1 posto, prema podacima Agencije za statistiku BiH.

Ekonomista Faruk Hadžić kaže da je vrlo teško reći hoće li i u kojem obimu cijene nekretnina pasti, ali dodaje da on osobno u ovom trenutku ne bi kupovao stan.

“Da se samo gleda tržište građana Bosna i Hercegovine, onda bi mogli očekivati pad Međutim, na snažan rast cijena nekretnina poprilično su zaslužni naši građani koji ne žive u BiH, koji zarađuju znatno veće plaće izvan BiH i kojima su te cijene prihvatljive i oni održavaju ovako visok nivo cijena. Ono što sam izjavio prije tri-četiri mjeseca i sad ću ponoviti – u ovome trenutku ja ne bih rješavao stambeno pitanje,” izjavio je Hadžić

Facebook Comments