Jedino što je uspjelo Izetbegoviću zadnjih osam godina je odvesti SDA u opoziciju

Nejasno je zašto je dio međunarodne zajednice uložio trud da iz izvršne vlasti izbaci SDA, a ne one snage koje su odgovorne za napade na Daytonski mirovni sporazum, naveo je, između ostalog, u priopćenju za javnost predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

Kako podsjeća, specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar je na nedavno održanom saslušanju pred Vanjskopolitičkim odborom Senata SAD-a izjavio da odluka visokog predstavnika o privremenoj suspenziji Ustava FBiH „otvara vrata funkcionalnijoj FBiH i pravi balans prema RS-u koji je dugo dominirao državom jer nije bilo Vlade FBiH da se suprotstavi“.

-Možda se površnim poznavateljima prilika u BiH i mogu ponuditi ovakva tumačenja, ali se građani ove zemlje s pravom i zabrinutošću pitaju na čemu specijalni izaslanik bazira ovakve tvrdnje? One naprosto ne odgovaraju istini. Niti je privremena suspenzija Ustava FBiH kojom se pri formiranju Vlade FBiH zaobilazi potpredsjednik FBiH – Bošnjak i većinska volja bošnjačkog naroda „otvorila vrata funkcionalnijoj FBiH“, niti je „RS dominirala državom jer nije bilo Vlade FBiH da joj se suprotstavi“ – navodi oporbenjak Izetbegović.

Jer, po njegovim riječima, nije mandat Vlade FBiH da se suprotstavlja napadima entiteta RS na Daytonski mirovni sporazum.

I tako Izetbegović pokušava izigravati zbunjenost, a u biti plaća danak lošoj politici koja je na kraju samo uspjela SDA odvesti u oporbu. Kada su ti Iranci prijatelji, onda se ne bi trebao čuditi zašto ti SAD više ne žele biti partner. 

Facebook Comments