Jelo za prste polizati: Hercegovačke kuke na salatu ili s jajima i pršutom

S nastupanjem proljeća u Hercegovini počinje i sezona berbe kuka. U našem kraju svako malo dijete za par sati će kao od šale nabrati jedan dobar “buket” kuka. Ime su dobile vjerojatno po kukastom izgledu, piše hercegovinapromo.com. Za one koji ne znaju, riječ je o samoniklom jestivom bilju. Najčešće se nalaze u krajevima livada. To je biljka penjačica i izdanci rastu ovijajući se i penjući se uz draču.

Kuke se u našim krajevima najčešće služe u vidu svježe salate. Naime, važno je da se ne kuvaju, jer na taj način čuvaju vrijedne minerale i vitamine.

Recepti za pripremu kuka:

Salata od kuka

Dvije vezice kuka dobro operite u hladnoj vodi pa izrežite poprečno na komade od oko 1 cm dužine. Isto učinite i sa 1 vezicom mladog luka, dok 1 manju glavicu mlade zelene salate izrežite u uske trake, takođe, iste dužine. Sve zajedno stavite u dublju posudu, podlijte sa 1 ½ dl maslinova ulja, 1 dl sirćeta, posolite i malo popaprite, pa sve umiješajte u salatu. Ova salata služi se kao glavno jelo ili prilog.

Pogača od kuka

Na namaštenom limu prostrite tijesto za pogaču, može i tijesto za picu. Tada po tijestu ravnomjerno rasprostrite jednu, na komade sječenu, vezicu kuka, omlet od 2 jaja i par listića od pršuta, pa poklopite tankim slojem tijesta koje spojite na krajevima s podlogom od tijesta za pogaču. Po površini prelijte zamućena 2 jaja u koja ste ubacili 1 vezicu sječenih kuka i listiće od pršuta. Pecite u pećnici oko 20 minuta. Služite vruće ili hladno.

Kuke s jajima i pršutom

Na 1 dl maslinovog ulja malo propržite malo masnijeg pršuta sječenog na kockice. Tada dodajte i 1 vezicu kuka i 1 vezicu mladog luka, sve izrezano na komade od 1 cm dužine i po svemu prelijte 2 izlupana jaja. Pustite da se sve zajedno peče u tavi dok ne dobijete omlet.

Kuke imaju nisku energetsku vrijednost: 100 g jestivog dijela daje 105 kJ (25kcal). Kuke sadrže najviše vode, 93%. Od vitamina, kuke su najbogatije vitaminom C – 23 mg %, a sadrže i dosta karotina (provitamina A) i sve vitamine grupe B.

Facebook Comments