Kako se efikasno zaštititi od komaraca?

Tijekom ljetnih mjeseci veliki problem predstavljaju komarci koji svojim zujanjem i ubodima ometaju normalne aktivnosti čovjeka. Komarci su najaktivniji u sumrak ili u rano jutro. No, i tu postoji iznimka, a riječ je o tigrastom komarcu – vrsti koja je prisutna i u Hercegovini.

Tigrasti komarac bode tijekom cijelog dana i toliko je agresivan da lagano potiskuje “domaće” vrste komaraca. Za zaštitu od komaraca koriste se različite mjere, ovisno o mjestu gdje boravite.

Ljeto nam pored lijepog vremena i godišnjih odmora sa sobom donosi i mnoge neugodnosti, a između ostalog i svima vrlo poznatu neugodnost tj. komarce. Ti maleni kukci svojim zujanjem često pokvare savršenu ljetnu večer. Iako njihov ubod nije bolan – bolje rečeno neugodan je, ostavlja za sobom crvenilo i otok nakon kojih se javlja manji ili veći svrab.

Ova godina je posebno problematična jer intenzivne padaline koje su obilježile protekle tjedne pogodovale su razvoju komaraca, tako da se već sada na pojedinim lokalitetima bilježi njihova velika brojnost. Svakako brojnost komaraca će u narednom periodu još više rasti tako da već sada moramo razmišljati o njihovom suzbijanju. Obzirom da na području Hercegovine nema sustavnog i organiziranog suzbijanja komaraca, jedina mogućnost koja ostaje je pojedinačno rješavanje problema komaraca.

Jedan od poznatijih prirodnih repelenata koji će sigurno istjerati ove dosadne ljetne kukce iz vaših domova ili drugih prostora gdje boravite – jeste citronella, odnosno proizvodi napravljeni na bazi ekstrakta ulja od citronelle.

Zaštita od komaraca na otvorenom

I ovog ljeta na tržištu BiH možete pronaći posebnu STOPER liniju proizvoda napravljenih na bazi ekstrakta citronella ulja – kao što su npr. citronella vrtne svijeće u različitim pakiranjima, pogodne za upotrebu u vrtovima.

Zasigurno još zanimljiviji za vašu okućnicu i vrt jesu  mirisni štapići  i baklje čija je primjena vrlo jednostavna. Dovoljno je zapaliti vrh štapića ili baklje, ostaviti da gori nekoliko sekundi, a potom ugasiti plamen – nakon čega će štapić nastaviti tinjati i oslobađati miris koji tjera komarce, ali i ostale nepoželjne insekte što dalje od vašeg vrta.

Na tržištu su dostupne i vrlo popularne narukvice protiv komaraca (pletene, silikonske, spiralne), koje ne samo da tjeraju komarce nego su i zanimljive kao modni dodaci, a pronaći ćete i flastere protiv komaraca koji su iznimno pogodni za ljetne šetnje, planinarenje ili kampiranje. Svakako tu su i gelovi te vlažne maramice, sve na bazi ulja od citronele.

Za zaštitu od komaraca na otvorenom danas se puno koriste i insekt kiler lampe koje su dosta efikasne i praktične.

Zaštita od komaraca u zatvorenim prostorima

Zaštitu od komaraca u zatvorenim prostorima najbolje je provoditi postavljanjem zaštitnih mreža na prozore i druge otvore kroz koje komarci ulaze u zatvorene prostorije.

Vrlo učinkoviti protiv komaraca i drugih štetnih organizama u zatvorenim prostorima su i multi stop uređaji koji rade na principu dvije tehnologije ultrazvučne i elektromagnetne. Ultrazvučni valovi su nečujni za ljudsko uho, a štetočinama stvaraju nelagodu. Štiti u prostoru oko 200 m2.

Svakako, najviše korišteni proizvodi za zaštitu od komaraca u zatvorenim prostorima su električni aparati koji koriste tablete ili tekućinu, a koji se već dugi niz godina koriste kao repelenti protiv komaraca i koja uspješno štiti od komaraca.

Suzbijanje odraslih komaraca

Suzbijanje odraslih formi komaraca najčešće se provodi primjenom različitih kemijskih pripravaka (biocida). Primjena biocidnih pripravaka provodi se na okućnicama, vrtovima i drugim mjestima gdje se zadržavaju odrasli komarci. Za tu namjenu preporučuje se koristi pripravak Bye fly ili Neopitroid alfa.

Facebook Comments