Kako zaštititi biljke od proljetnih mrazeva?

U borbi protiv proljetnih mrazeva koriste se različite mjere. Veći proizvođači uglavnom koriste orošavanje vodom, što je vrlo učinkovita, ali i skupa mjera.  Za manje proizvođače i hobiste efikasna mjera je prekrivanje mladih biljaka agrotekstilnom folijom.

Svakog proljeća se susrećemo sa mrazom i utjecajem negativne temperature na biljke koje smo posadili. Na niske temperature su najviše osjetljive sjemenke koje se nalaze u fazi klijanja, mlade biljke koje tek niču ili su nikle, mlade presadnice povrća koje su posađene na otvorenom, ali i jagode koje cvjetaju. Svima njima je potrebno osigurati zaštitu od niskih temperatura i mraza.

U narednih nekoliko dana, u pojedinim području Hercegovine, meteorolozi prognoziraju niske temperature i pojavu mraza, te je nužno zaštititi mlade biljke i presadnice povrća od negativnog utjecaja niskih temperatura. Osim toga mnogi hobisti su u svojim vrtovima već početkom veljače posadili sjemenski krumpir koji je sada desetak centimetara visine i jako osjetljiv na niske temperature. Obzirom da se ne predviđaju „veliki minusi“, tek koji stupanj ispod ništice, dovoljno je mlade biljke i presadnice povrća prekriti agrotekstilnom folijom.
Agrotekstilna folija ima presudan značaj u zaštiti povrća tijekom hladnih proljetnih dana.

Naime, navedena folija više nego učinkovito štiti tek posijane i posađene biljčice od štetnih niskih temperatura, te je od velike pomoći poljoprivrednim proizvođačima. Osim kod povrća agrotekstilna folija se koristi i u zaštiti jagoda i drugih osjetljivih voćaka od utjecaja niskih temperatura početkom proljeća. Agrotekstilnu foliju treba postaviti dan-dva prije najave niskih temperatura.

Povrtnice zaštićene agrilom

Način postavljanja agrotekstila

Na većim površinama agrotekstilna se folija obično postavlja posebnim strojevima, a na manjim površinama se to uglavnom radi ručno. Postupak je vrlo jednostavan jer je dovoljno folijom prekriti biljke nakon čega se, zbog moguće pojave vjetra, njeni krajevi dobro i učvrste. Tako se obično u praksi, agrotekstil učvrsti na taj način što se po njegovim rubnim dijelovima strojno ili ručno nanese sloj zemlje, a što se pokazalo vrlo učinkovitim.

Međutim, način postavljanja i napinjana folije ovisit će i od same uzgajane biljke te od faze razvoja u kojoj se uzgajana biljka nalazi. Zato se, razumljivo, rubovi folije jače i napinju uz tlo kada će agril biti prisutan samo za vrijeme klijanja i nicanja, dok se obično u Hercegovini tijekom uzgoja proljetne salate ali i nekih drugih ranih povrtnica folija uopće ne skida nego je prisutna gotovo cijelo vrijeme uzgoja, sve dok postoji opasnost od proljetnih mrazeva. U tom slučaju rubovi agrotekstila se malo popuštaju a sve kako bi uzgajana biljka, u ovom slučaju salata ili blitva, imala prostora za normalan rast u visinu.

Praksa je pokazala kako se povrće bez većih poteškoća može uzgajati ispod agrotekstilne folije jer je ona propusna za zrak, sunčevu svjetlost i kišu. Dakle, treba biti svjestan činjenice kako navedenu foliju nije potrebno uklanjati sve dok nismo sigurni da je prestala opasnost od niskih temperatura.

Facebook Comments