Koliko često kositi travnjak?

Izbor travne smjese, učestalost i visina košnje određuju koliko atraktivno izgleda vaš travnjak. Koliko često kositi travnjak ovisi o dobu godine. U proljeće kosimo češće nego tijekom ljeta i u jesen. Pravilnom košnjom trave povećava se njena gustoća, a smanjuje zakorovljenost.

Visina košnje ovisi o vrsti trave i mjestu gdje se travnjak nalazi. Najčešće se travnjaci kose na visinu 1/3 duljine trave i nikada dok su vlažni.

Trava je biljka poput svake druge koja se u svom ciklusu rasta prilagođava godišnjim dobima. Početkom ljeta trava puca u vrlo kratkom vremenu, dok se rast usporava prema jeseni i napokon potpuno prestaje zimi. Travu u proljeće (travanj-srpanj) treba kositi bar jedan put tjedno, a ukoliko ima puno padalina i trava jako raste, tada treba kositi i dva puta. Bitno je, ako je moguće, kositi kad je trava suha, jer inače može doći do nejednolike košnje, a i kosilica će se mučiti.

U vrućim ljetnim mjesecima preporučuje se košnja jedan put tjedno (ili jednom u 10 dana, ako je velika suša i trava sporije raste). Nemojte kositi tijekom podnevne vrućine, nego u večernjim satima, kako se trava ne bi isušila. Ljeti je vrlo bitno navodnjavati travnjak kako bi ostao zdrav i zelen.

Pravilnom košnjom povećavate gustoću trave, a pritom smanjujete korov. Bitno je znati kakvu vrstu trave imate na svom travnjaku jer svaka vrsta ima preporučenu visinu košnje. Ispravna visina košnje ovisi o vrsti travnjaka i o tome je li na suncu ili u sjeni.

Koja je preporučena visina košnje?

Travnjak se najčešće kosi na visinu od 3 cm do 5 cm. S druge strane, ukrasni travnjak obično se drži na 2 cm do 4 cm visine. Ako travnjak kosite prenisko možete ga oštetiti. Vrlo kratka košnja travnjaka zahtijeva puno održavanja i travnjak treba redovno zalijevati. Prekratka košnja može izazvati oštećenja travnjaka vrućinom i opeklinama. Međutim, ako je travnjak previsok, postoji rizik od stvaranja mahovine. Osim toga, samoniklo bilje tada se ima priliku širiti.

Kao i ostalim biljkama, travnjaci trebaju sunčevu svjetlost kako bi obavljali fotosintezu i tako rasli. Travnjak koji je u sjeni zato treba ostaviti na visinu najmanje 5 cm kako bi mogao uhvatiti potrebnu sunčevu svjetlost.

Travnjaci se ne smiju kositi kad su mokri. Kad se osuše, oštrice kosilice mogu bolje uhvatiti vlati trave i biljke su manje oštećene.

Kako kositi travnjake kada je trava previsoka

Često puta smo u prilici kositi travu koja je zbog ovih ili onih razloga previsoka. Jednostavno, ili smo zaboravili obaviti košnju ili smo bili spriječeni drugim poslovima. Ako je trava previše narasla nemojte je jednim prohodom skraćivati na potrebnu visinu. U tom slučaju postavite kosilicu na najveću visinu i obavite košnju. Dan dva nakon toga stavite kosilicu na normalnu visinu i obavite košnju. Većina namjenskih kosilica ima praktično i ugodno podešavanje visine košnje, pomoću kojeg se bez muke može namjestiti prava visina košnje.

Koja je kosilica najbolja za košenje trave, pitanje je koje se često čuje.

Svaka kosilica koja je namijenjena za kosidbu travnjaka je dobra ali je važno da oštrice noža budu oštre (po mogućnosti oštrite jednom godišnje). Pri izboru kosilice ulogu ima i veličina travnjaka. Za veće travnjake prikladnije su samohodne kosilice. Samohodna kosilica idealan je izbor za veće, otvorene travnjake, bez velikih kosina i zapreka. Pokreće ju vlastiti motorni pogon, a osoba je samo usmjerava u željenom pravcu.

Oprezno pri rukovanju s kosilicom

Koliko god se možda jednostavnim činila košnja, svake se godine veći broj ljudi ozlijedi prilikom košnje. Motorne kosilice mogu biti opasne čak i kod pravilnog korištenja. Nikada ne kosite u papučama i kratkim hlačama. Cipele i duge hlače pružaju najbolju zaštitu od letećih komadića, najčešće sitnih kamenčića. Isključite kosilicu prije bilo kakvih radnji na kosilici (dolijevanje goriva, čišćenje i sl.).

Facebook Comments