Krišto: Dobili smo jasan signal od EU

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto kazala je u srijedu, nakon sastanka sa europskim komesarom za proširenje Oliverom Várhelyijem, kako je BiH dobila jasan signal da joj je mjesto u europskoj zajednici.

Krišto je na početku obraćanja poželjela dobrodošlicu Varhelyiju kazavši kako se na današnjem Političkom forumu o EU integracijama Bosne i Hercegovine iskazala spremnost za europske integracije. Dodala je kako je visoka delegacija EU poslala jasan signal da je BiH mjesto u europskoj zajednici i da je BiH dio europskih integracijski procesa.

“Jeste da nam je mjesto tamo, ali BiH sve što je dobila je kao neki avans ili stvar momenta i vremena, i znamo da na tom putu treba ispuniti određene uvjete. Vidjeli smo spremnost svih nivoa vlast za integracijske procese kroz ovakvu formu. Mi to radimo zbog nas, zbog napretka i političke stabilnosti. I Europska unija je iskazala svoju spremnost da pruži svaki vid pomoći, od financijske do stručne, kako bi BiH ispunila te uvjete”, navela je predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Dodala je kako su “ohrabreni” onim što je nova vlast do sada uradila i da je napravljen “veliki iskorak” na putu ka EU.

“Danas smo prošli kroz ono što je naš dalji fokus, od Vijeća ministara do drugih razina vlasti, naših osam preporuka, zatim provođenja ograničene izmjene Ustava BiH, odnosno 14 prioriteta iz mišljenja Europske komisije”, kazala je Krišto.

Na kraju je naglasila kako se danas načelno “usuglasila neka vrsta dinamike koju treba usvojiti kroz Koordinacioni mehanizam” i da to tijelo treba uskoro biti sazvano.

Facebook Comments