Liječnik i babica optuženi zbog pada bebe

Okružno javno tužiteljstvo u Trebinju podiglo je optužnicu protiv medicinskog osoblja Univerzitetske bolnice u Foči kojima je 19. kolovoza prošle godine nakon porođaja ispala beba J.V. iz Trebinja i zadobila teške ozlijede glave.

Optuženi su šef Odjeljenja ginekologije i akušerstva UB Foča Vladimir Čančar, te babica tog odjeljenja Biljana Kulić. Na teret im je stavljeno krivično djelo nesavjesno pružanje liječničke pomoći.

Radi se o nehajnom krivičnom djelu i ukoliko se dokaže krivica Čančaru i Kulićevoj prijeti kazna od jedne do osam godina zatvora, prenosi ATV.

U odnosu na specijalistu pedijatrije dr Vladimira Turuntaša istraga je obustavljena jer je, kako saznaje spomenuti portal, utvrđeno da u njegovom postupanju u ovom slučaju ne stječu obilježja krivičnog djela.

U optužnici se navodi da se Kulićeva kao zdravstveni radnik, a Čančar kao liječnik nisu pridržavali pravila zdravstvene/liječničke struke pri pružanju medicinske pomoći čime su prouzrokovali znatno pogoršanje zdravstvenog stanja pacijenta, uslijed čega je nastupila teška tjelesna povreda J.V.

“Ozlijede  su bile takve da su život novorođenčeta dovele u stvarnu, odnosno realnu opasnost koja se ogledala u ugrožavanju funkcije vitalnih moždanih centara (funcije centra za disanje, cirkulaciju, rada srca) zbog čega ove povrede svaka za sebe i u zbirnom djelovanju imaju obilježja kvalificirane teške tjelesne ozlijede opasne po život i značajno pogoršano zdravstveno stanje, zbog kojih ozljeda je novorođenče 19. kolovoza oko 18 sati prevezeno u UKC Sarajevo na dalje liječenje”, navodi se u optužnici.

Podsjetimo, radi se o članovima medicinskog tima koji su 19. kolovoza 2022. godine u 8.20 sati izvršili porođaj Jovane Vesić poslije kojeg je njena tek rođena djevojčica J.V. pala na pod. Beba je zadobila ozljede glave, odnosno obostranu frakturu lubanje i hematom. Ukazana joj je pomoć, ali se njeno zdravstveno stanje ubrzo pogoršalo zbog čega je upućena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je hitno operiran. Od tada beba se uspješno oporavlja, ali i dalje ide na redovne ljekarske kontrole.

Prijavu protiv medicinskog osoblja policiji i Tužiteljstvu je podnio otac ozlijeđene bebe Danijel Vesić koji je ranije ispričao da su mu liječnici prešutjeli pad bebe.

Priopćili su mu da je porođaj protekao uredno, čestitali mu rođenje kćerke, navodeći da su beba i supruga dobro.

Beba je na Apgar testu dobila ocjenu 10 i ocu je dozvoljeno da je vidi i fotografira. Sretni otac je počastio medicinsko osoblje i spremao se za proslavu, a oko 17.30 sati je od supruge dobio uznemirujuće vijesti o padu bebe.

Kako je naveo liječnik u Foči su ga uvjeravali da je beba dobro, navodeći da ultrazvuk nije pokazao nikakve povrede. Kada je beba prevezena u KCUS urađen je CT glave na kojem je uočena obostrana fraktura i hematom i beba je hitno operiran.

Ono što je obitelj najviše pogodilo je to što su liječnici u Foči do 17.30 sati šutili o padu bebe. Inače fočanska bolnica ovaj neželjeni događaj nije prijavila policiji, već su to sutradan učinili liječnici KCUS, kada je i istraga i pokrenuta.

Nakon što se saznalo da cijeli slučaj protiv Vladimira Čančara pokrenuta je istraga za primanje 400 KM mita od oca bebe, a protiv medicinske sestre Gordane Sokolovolić zbog primanja mita od 100 KM. Oboje su sporazumno priznali krivicu. Prema sporazumu Čančar će biti osuđen na šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 20.000 KM, a Sokolovićeva na uvjetnu kaznu od šest mjeseci, sa rokom provjere od tri godine.

Republičko javno tužiteljstvo Republike Srpske nije aboliralo ni oca bebe Danijela Vesića koji je sporazumno osuđen na novčanu kaznu od 5.000 KM zbog davanja mita.

Facebook Comments