Lopovi im povadili stotine kilograma krumpira

Međimurski poljoprivrednici godinama muku muče s učestalim krađama na njihovim poljima. Ljeti lopovi ne biraju sredstvo ni vrijeme, najčešće su im na meti polja krumpira. Da bi ih lakše ulovili, međimurski policajci nabavili su i dronove koji daju rezultate.

Opustošeni redovi i pune vreće krumpira, tako izgledaju međimurska polja kada kradljivci odrade svoje.

”Nisu to krađe nekakvih gladnih osoba, nije to vreća krumpira – to zna biti nekoliko stotina kilograma krumpira kojeg onda preprodaju i na taj način zarađuju”, kaže Krešimir Jurčević, načelnik Policijske postaje Čakovec.

Zbog učestalih i sve većih krađa, nabavili su dron, koji situaciju prati u realnom vremenu te na taj način mogu brže uhvatiti lopove.

”Ima jako dobar pregled situacije na poljima i onda u slučaju da uoči nekakvo sumnjivo kretanje, upućuje kolegu koji je na motoru koji odlazi na tu poziciju i provjerava”, dodaje Jurčević.

Gospodin Damir Mesarić jedan je od većih zemljoposjednika i sam je nebrojeno puta uhvatio besramne lopove, piše HRT.

Kradu maloljetnici, od prijava se odustaje

‘Znalo se događati da i hektari nestaju po pojedinim parcelama. I to su bile velike štete. I to ne doživljavaju svi, nego pojedinci koji na takvim mjestima imaju parcele”, naglašava Mesarić koji je jednu takvu parcelu prodao.

Otkako je policija uvela dronove u nadzor polja, broj krađa se smanjio, no priznaje da je takva nedjela teško iskorijeniti.

”Obično to rade maloljetne osobe i onda odustanete od bilo kakvih prijava jer to je jako teško i dokazati i rješavati na sudovima bolje odustaneš”, tvrdi Mesarić.

Godinama prije organizirali su i seoske straže, ali to se nije pokazalo učinkovitim.

”Ljudi su dolazili u situacije da su vlastitu imovinu branili pa je bilo i fizičkih nasrtaja, sada je to već posloženo”, dodaje načelnik općine Belica Zvonimir Taradi.

Policija će preventivno nadzirati polja sve do jeseni.

Facebook Comments