Maslačak ili divlji radič je jestivi korov koji obiluje vitaminima i mineralima, uključujući kalcij, magnezij, željezo i vitamine A, C, B, E i K

Poklon prirode: Ono što maslačak može izliječiti čak ni neki lijekovi ne mogu

Kako potiče stvaranje žuči i snižava nivo kolesterola, korijen maslačka se u tradicionalnoj indijskoj medicini (ayurvedi) upotrebljava kao sredstvo za liječenje mnogih ozbiljnih bolesti jetre, uključujući cirozu i hepatitis. Osim toga ljekoviti sirup pojačava apetit i pospješuje rad želuca, te olakšava probavne smetnje.

Također, svježe iscijeđen sirup od maslačka zahvaljujući materijama s jakim antibakterijskim i protuupalnim djelovanjem, značajan je i u liječenju različitih infekcija. Svježe stabljike biljke veoma su djelotvorne u slučaju kamena u žuči, te mogu regulirati metabolizam, pročistiti krv, a odličan su prirodni lijek za želudac.

Ne zaboravimo sok od maslačka za dijabetes je odličan izbor, potpuno je neškodljiv, stimulira stvaranje inzulina, pri čemu zadržava niske nivoe šećera u krvi.

Ovaj napitak potiče znojenje, širi pore i štiti našu kožu. Može da se primjeni direktno na područjima zahvaćenim aknama i sprečava mikrobiološke infekcije. Zbog obilja vitamina C u svom sastavu pospješuje zarastanje rana, a ožiljke čini manje vidljivim. Osim navedenog uspješan je u liječenja ekcema, različitih zadebljanja na koži, ublažava svrbež i crvenilo.

Znanstvenici su dokazali da ova blagotvorna biljka ima nevjerojatnu sposobnost ispiranja toksina iz organizma, također ona uspješno snižava nivo mokraćne kiseline. Uz to preventivno djeluje kod bolnih i ukočenih zglobova, poboljšava njihovu pokretljivost.

Facebook Comments