Meteorolozi objavili prognozu do 5. rujna: Pogledajte kad će opet biti kiše

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je danas srednjoročnu prognozu za period do 5. rujna 2023.

Kako navode, prostrana anticiklona koja zahvaća jug Europe uvjetovat će stabilno i toplo vrijeme i u Bosni i Hercegovini. Narednih dana uz malo oblaka i intenzivno sunčevo zračenje vrijednosti temperatura zraka bit će izuzetno visoke uz ekstremno visok UV indeks.

Od 24. do 30. kolovoza/augusta, na području srednje, sjeverne i sjeveroistočne Bosne, kao i u Hercegovini, razvojem kumulonimbusne oblačnosti, izgledni su povremeni pljuskovi lokalnog karaktera praćeni grmljavinom i jačim udarima vjetra.

Od 31. kolovoza/augusta do kraja prognoznog perioda ponovno se očekuje stabilno vrijeme bez padalina.

Narednih zjedan dana, širom Bosne i Hercegovine vrijednosti temperatura zraka očekuju se iznad prosjeka za ovaj period godine. Pozitivno odstupanje od prosjeka, biće najizraženije na sjeveru i jugu naše zemlje. Očekivane vrijednosti temperatura zraka do 28. kolovoza/augusta, tijekom jutra kretat će se od 18 do 21 °C na području Bosne, a u Hercegovini od 23 do 28, danju u Bosni do 37, u Hercegovini i na sjeveru Bosne do 40 °C.

Krajem mjeseca i početkom rujna/septembra, prognozirane temperature očekuju se u granicama prosječnih. Na području Bosne, najniže temperature zraka kretat će se od 11 do 16 °C, u Hercegovini od 14 do 19, najviše temperature zraka u Bosni do 32, u Hercegovini do 34 °C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Facebook Comments