Milanović odgovorio Komšiću: Dok sam ja politički živ Ustav BiH se neće mijenjati

To je bio privatan govor, Komšić ne govori u ime države ili svih građana. To što je govorio u UN-u je loše jer to su izjave koje kod neupućenih, a takvih ima, izazivaju grozne asocijacije.

Između ostalog, uspoređivao je Plenkovića s Putinom jer nije priznao idiotsku presudu suda u Strazburu – komentirao je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića u UN-u.

“Koordinirana akcija”

– Ti suci se igraju mirotvoraca, prije su imali određenu funkciju, ali ovo što sada rade, a posebno s BiH, koordinirana je akcija između Komšića i njemu sličnih iz međunarodne zajednice. Presude su idiotske i opasne jer se presudama pokušava promijeniti mirovni sporazum iz Daytona. To je nemoguće. To je put u sukob – dodao je.

Podsjećajući na ranije presude tog suda, predsjednik Milanović je upozorio kako se novom presudom sada kompromitiraju prava triju konstitutivnih naroda u BiH.

Promjena Ustava BiH

– Dogovorom triju naroda prestao je rat i toga se trebamo držati ako ne želimo da se nešto slično ponovi, a ne baviti se sabotažama s ciljem da se neko progura u Predsjedništvo BiH i pokrade cijeli jedan konstitutivni narod. Time se pokušava natjerati Bosnu i Hercegovinu da promijeni svoj Ustav, to je nemoguće i za to nema većine. Sud u Strazburu u koordinaciji s Komšićem i dijelom Bruxsellesa vrši pritisak na konstitutivne narode u BiH da promijene Ustav koji su krvlju izborili. To neće nikada proći dok sam ja politički živ – poručio je predsjednik Milanović, istaknuvši kako se nada “da će tako djelovati i ova Vlada ili ona koja dođe nakon novih izbora”.

Facebook Comments