Murva: Stara zaboravljena i ljekovita biljka s ukusnim plodovima

Listovi su nazubljeni i prema vrhu oštri, mogu biti i do 30 cm dugački mada su najčešće između 5 i 15 cm. Cvjetovi su jednospolni, a na stablu su prisutni cvjetovi oba spola, muški veličine 2 – 3,5 cm, a ženski nešto manji (1 – 2 cm). Plodovi su jagodastog oblika, bjelkaste do roza boje, veličine 1,5 – 2 cm. Beru se od Lipnja do Kolovoza. Plodovi su krupni bijele boje. Lišće duda je glavna hrana ličinki dudovog svilca, ali se isto tako upotrebljava i u ishrani domaćih životinja. Plodovi imaju široku uporabu, od konzumacije sirovih plodova ili preradom.

Dud se može uzgajati na područjima do 300 m nadmorske visine, a zimi uspijeva na temperaturama do -23 °C te je jako otporan na zimske temperature. Kao i većina voćnih vrsta preferira osunčane položaje.
Starija, dobro ukorijenjena stabla duda dobro podnose sušu. Korijen će duda rasti duboko u tlo te moći iskoristiti i vodu iz dubljih dijelova tla. Dud nema velike zahtjeve prema tlu tako da se može uspješno uzgajati i na slabije kvalitetnim tlima. Ipak, za uzgoj bi bilo poželjno da je tlo dobro ocijedito i neutralnog pH.
Prilikom sadnje potrebno je obratiti pažnju na činjenicu da stablo duda u prosjeku naraste 10 m, ali visina može doseći i 20 m, a oblik krošnje je široko razgranat, stoga sklop sadnje nikako ne smije biti pregust. Ipak, u kultiviranom obliku rezidbom se postižu niži uzgojni oblici čime se olakšava berba. Uzgojni oblici mogu biti razni – od piramidalnog do visećeg, koji je i najučestaliji na našim prostorima.

Zdravstvene vrijednosti crnog duda

Ljekovita svojstva crnog duda zaista su brojna. Crni dud se u narodnoj medicini koristi protiv upale mokraćnih kanala, bolesti usne šupljine i grla, epilepsije, depresije, nesanice, vrtoglavice te kod ugriza buba i zmija. Svježi nedozreli dudovi primjenjuju se protiv proljeva, a zreli kao blag laksativ. Njihov sok dobar je i za lakše iskašljavanje, znojenje i mokrenje te za ispiranje kod upala grla i usta.
List crnog duda poznati je pučki lijek za snižavanje i regulaciju šećera u krvi pa se često primjenjuje u čajnim mješavinama za dijabetes.

Ljekovita svojstva murve:

pomlađuje organizam
tjera parazite
regulira razinu šećera u krvi
smanjuje rizik od degenerativnih bolesti
jača bubrege
čisti jetru
pomaže kod zatvora
poboljšava krvnu sliku
ublažava simptome gripe i prehlade
pomaže kod trovanja hranom, alkoholom, gljivama
sprječava nastanak sijedih vlasi
ubrzava zarastanje rana
koristi se protiv visokog tlaka

https://youtube.com/watch?v=Po3poj2fRKw%3Ffeature%3Doembed%26enablejsapi%3D1

Latinski naziv: Morus

Engleski naziv: Mulberry

Morus alba – Bijela murva (bijeli dud)

White mulberry

Raste u stablo prekriveno tamno smeđom i crvenkastom ili zelenkasto – sivom korom, izuzetno promjenjivih, nepodijeljeno ili različito nazubljenih listova dužine do 18 cm koji su mekani i nježni, malo sjajni na vrhu, ali bez sjaja na donjoj površini lista, gotovo goli ili prekriveni dlačicama na većim venama. Daje jestive plodove, prikazuje neprimijetne jednospolne cvjetove koji rastu na istom stablu (jednospolna biljka); muški cvjetovi se drže u svijetlim žutim resama, a ženski cvjetovi su izdignuti i u obliku kugle, sa jednim tučkom.

Plodovi su jestivi, slični kupini, bijele ili ružičaste boje, otprilike dužine od 2 cm, izuzetno slatki a malo blagog okusa, dozrijevaju krajem šestog mjeseca i brzo opadaju, odlični za sokove, likere ili džemove. Tolerantni su na sve vrste tla. U biljnoj medicini lijek od listova se koristi za smanjenje visokog krvnog tlaka i visokog nivoa holesterola, mogu se pohvaliti visokim sadržajem antioksidanata i koriste se za liječenje groznice i urinarnog trakta. Nije u potpunosti izdržljiv na hladnoću, tokom hladnog talasa mogu se oštetiti vrhovi izboja, međutim, u proljeće se brzo regenerišu.

Facebook Comments