Najavljena nova poskupljenja goriva

Na pumpama u Srpskoj u idućim danima očekuje se poskupljenje goriva za pet feninga po litru.

Iako povećanje cijene ovog energneta nije preveliko, svaki fening je značajan za potrošače, koji se svakodnevno suočavaju s poskupljenjem skoro svih proizvoda.

Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Gospodarske komore Republike Srpske, za “Nezavisne novine” ističe da je u prethodnom periodu cijena goriva bilježila pad.

“U idućem vremenu nas očekuje trend rasta, u prosjeku tri do pet feninga za benzin i dizel”, ističe Trišić.

Prema njegovim riječima, cijene se kreću u prosjeku BMB95 2,21-2,30 Kmpo litru i dizel ED5 2,-2,29 KM po litru, dok je cijena tečnog naftnog plina (TNG) i dalje 1,49-1,56 KM po litru, ovisno od regije i distributera.

Milovan Bajić, direktor “Krajina petrola”, ističe za “Nezavisne novine” da ulazne cijene goriva stalno rastu, te da je teško bilo što predvidjeti što se tiče cijena na njihovim pumpama.

“Mi još nismo podizali cijene. Vidjet ćemo što će se događati u idućem vremenu na tržištu, ali ako se nastavi trend rasta morat ćemo ih korigirati”, kazao je Bajić.

Da je izgubilo svaki smisao pričati o stalnom poskupljenju naftnih derivata, kaže i Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutarnji transport RS.

“Imali smo mjesec dana mirovanje, a onda nas opet očekuju dodatni udari”, ističe Grbić za “Nezavisne novine” i dodaje da državi odgovara da je gorivo skuplje jer je veće ubiranje PDV-a, što donosi i veći proračun u državnim institucijama.

“Mi smo apelirali, tražili od nadležnih institucija da razgovoramo za dobrobit ove gospodarske grane, koja je jako bitna. Inzistirali smo da se institucije RS, koje uzimaju 1,10 KM od jednog litra goriva, odreknu dijela ili akciza ili dodatnih nameta koje mi imamo, a na dobrobit prevoznika”, rekao je Grbić.

S bezinskih pumpi u Srpskoj kažu da je već došlo do poskupljenja, ali da se još više cijene mogu očekivati i u idućim danima.

Sličan trend se može očekivati i u Federaciji BiH. 

Facebook Comments