Nikšić s predstavnicima MMF-a: Vlada radi na povećanju minimalne plaće te na smanjenju doprinosa na plaće

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu primio u nastupnu posjetu rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Andreasa Tudyk.

Premijer Nikšić je upoznao rezidentnog predstavnika s aktivnostima koje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine poduzima u pravcu provođenja reformi i donošenja seta novih fiskalnih zakona.

– Vlada Federacije finalizira zakonska rješenja iz oblasti fiskalne reforme koja podrazumijevaju smanjenje doprinosa na plaće i povećanje minimalne plaće. Planiramo, također, ući u proces nove fiskalizacije. 

Mi smo se opredijelili da putem ove reforme poboljšamo i zaštitimo prava radnika, te zaustavimo odlazak građana iz zemlje. Želimo stvarati pretpostavke da bi i oni koji su otišli mogli da se vrate – istakao je premijer Nikšić.

Tudyka je potvrdio opredijeljenost za nastavak podrške MMF-a javnim investicijama i reformama u Federaciji BiH. Prenio je federalnom premijeru koje su glavne preporuke iz izvještaja MMF-a proisteklog nakon što su nedavno zaključene tzv. konzultacije prema članu IV s našom zemljom.

– Kada je u pitanju financijska oblast, preporuke se odnose na zakone o borbi protiv korupcije, sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma, te uspostavu fonda za financijsku stabilnost, kao i registra bankovnih računa za fizičke osobe. 

U fiskalnom sektoru one se tiču unapređenja odgovornosti i transparentnosti u javnim poduzećima, te poboljšanja okvira javnih nabavki, dok se u strukturalnim oblastima naše preporuke odnose na digitalizaciju i prelazak na zelenu energiju – kazao je Tudika.

Facebook Comments