Ništa od najave jeftinijih lijekova u Bosni i Hercegovini

Inicijativa koja se odnosi na ukidanje, odnosno smanjenje ili povrat PDV-a na lijekove, prema posljednjoj zamisli nadležnih, čak i ako bude usvojena, neće ni za pfening utjecati na cijene medikamenata koje plaćaju građani.

Kada se počelo govoriti o ovoj ideji, oni koji redovno ili povremeno ostavljaju novac u ljekarnama obradovali su se da će njihovi mjesečni troškovi biti smanjeni, ali se to u posljednoj verziji inicijative ne spominje ni jednom riječju.

“Jedna od varijanti Uprave za neizravno oporezivanje (UNO/UIO), a koja je prihvatljiva i za fondove zdravstvenog osiguranja, jeste da se razmotri da se PDV koji fondovi plaćaju na lijekove namjenski rasporedi na način da se u već zakonom definirane koeficijente za preraspodjelu sredstava prema entitetima, uključe i fondovi sa određenim postotkom. Na ovaj način osigurala bi se značajna sredstva koja bi fondovi mogli usmjeriti na dalja proširenja prava iz zdravstvenog osiguranja, uključujući financiranje novih terapija i dr.”, priopćili su jučer iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS).

U tom priopćenju se tematizira sastanak ravnatelja FZO RS Dejana Kusturića, te njegovih kolega iz FBiH i Brčkog, Vlatke Martinović i Radomira Nikolića, s ravnateljem UIO BiH Zoranom Tegeltijom o zajedničkoj inicijativi koja se odnosi na ukidanje, odnosno smanjenje ili povrat PDV-a na lijekove.

“Ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje također smatra da inicijativa jeste opravdana, te da je zajedno sa entitetskim vladama potrebno razmotriti najbolje rješenje”, naveli su iz FZO RS.

Ravnatelji nadležnih fondova su se, kako je priopćeno iz FZO RS, zahvalili Tegeltiji “što je pokazao razumijevanje za izazove s kojima se suočavaju obavezna zdravstvena osiguranja u BiH i podršci koju je pružio za daljnju realizaciju zajedničke inicijative”.

Međutim, Uroš Vukić iz Udruge “Misli dobro” poručuje im da je to ništa drugo nego – presipanje iz šupljeg u prazno. Ta udruga je, podsjetimo, ranije podnijela inicijativu za smanjenje cijena lijekova, ali kroz izmjenu Pravilnika o cijenama lijekova, koji trenutno pogoduje samo veletrgovcima i maloprodajnim lancima ljekarni. 

Vukić je, govoreći o inicijativi o kojoj su razgovarali Tegeltija i rukovoditelji fondova zdravstva, istaknuo da ih ni sada ništa ne ograničava da to rade, ali…

“Gotovo sam siguran da, ako to nekada i zaživi, u što sumnjam, to se neće trošiti namjenski, osim ukoliko ne bude izravno išlo na račune fondova zdravstvenog osiguranja. Najbolji primjer vam je tzv. namjenska akciza za izgradnju autocesta. Ona se prikupi, proslijedi vladama i novac ode negdje drugo, a ne za autoceste”, istaknuo je Vukić.

Jasno je, kako dodaje, da su fondovi zdravstvenog osiguranja u problemu, da je novca sve manje, a stanovništvo sve starije i bolesnije, ali novac treba tražiti i prikupljati na drugi način.

“Zašto se, recimo, akciza na duhan, alkohol, gazirane sokove itd. ne usmjerava izravno fondovima zdravstva jer su pušenje i alkoholizam najveći uzrok bolesti. Šta smo mi dobili na kraju, od spomenutog ukidanja PDV-a na lijekove do toga da sve ostane isto samo da se novac preraspodijeli, ali od toga građani neće imati ništa”, naglasio je Vukić.

Podsjećamo, krajem prošle godine fondovi su uputili zajedničku inicijativu nadležnim institucijama entiteta i BiH za ukidanje/smanjenje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva.

U inicijativi je navedeno da je samo u zdravstvenom sustavu Republike Srpske u 2022. godini za PDV plaćeno više od 100 milijuna KM, dok su troškovi po osnovu PDV-a u ustanovama u području zdravstva Federacije BiH iznosili više od 164 milijuna KM. Također, BiH je jedina zemlja u regiji koja ima jedinstvenu stopu PDV-a na lijekove i medicinska sredstva u iznosu od 17 posto i ona je najviša u regiji.

Facebook Comments