Ovo su izrazi koji se mogu čuti samo u Hercegovini: Ćusta, đuturum, krkan, šaner, tutkum, zagondžija

eroGAG rječnik neka Vam bude „sunčana strana dana“,“kojom pokušavamo unijet dašak Hercegovine gdje god se nalazili“:

DŽUDŽAN

Mitska hercegovačka životinja koja ljeti redovno pohara sve kokošinjce od Radišića pa do Hamzića.Još ga nitko nije uspio uhvatiti.

MESLIĐAN

Biljka,navodno iz porodice bosiljka,omiljena među hercegovačkim botaničarima.Smatra ju se pretečom parfema u našim krajevima.

Ova je biljka generacijama bila nezaobilazan saveznik svakog momka kad bi pošao na silo(ako je imalo držao do sebe).

Nažalost,tranziciju sila iz curskih kuća u Elephant i Pink Panther nije preživio pa ga se danas ne viđa za ušima momaka,osim eventualno na nedjeljnoj misi u Drinovcima.

RODIJAK

U 70% slučajeva uopće ne predstavlja rodbinu.Obično je to najsposobnija osoba do tebe koja može riješiti ono za što si ti nesposoban ili lijen.U većini slučajeva nije moralna vertikala,ali o njemu se priča u superlativima.Rodijak često može biti policajac,carinik,rigips majstor ili portir u bolnici za vrijeme (ne)posjeta.

ĆUSTA

Lijepa,ali i više od toga.Lijepa na mio način.Lijepa i dobra.Vrsta koja izumire.Kada je pronađeš,vodi je materi.

Djevojka koja poloče litar Jegera subotom može biti lijepa,ali ne i ćusta.

Primjerice,mala seljanka u koju se Toše Proeski htio zaljubiti na nekom proplanku,nedvojbeno je ćusta.U gostima se stidi uzeti kolać.

ĐUTURUM

Ova riječ je tuđica u hercegovačkom jeziku.Dolazi od kineske složenice đu-turum kojom su stari Kinezi označavali staro čeljade.

Đuturum,odnosno penzija,se koristi i kao naziv za izrazito neaktivnu mladu osobu koja ne iskazuje nikakve afinitete za noćno-životnim aktivnostima.

Postoji određeni respekt prema ženskim neudatim đuturumima,njih se naziva stare cure.Đuturum obitava u kući,a vrhunac godine mu je ispovid stare čeljadi.

DRČINA

Pripada obiteljskoj terminologiji za najuži krug koji uključuje vlastitu djecu i njihove rođake.Najčešće se koristi kad su mala stvorenja na broju te se udružuju u razuzdanu i nekontroliranu masu koja je stanju spavaću sobu pretvoriti u luna park ili napraviti veću vrisku od koncerta Ace Lukasa u zatvorenom prostoru.

Naziv drčina se koristi i kod prohtjeva djece kada ih se na moru mora voditi na pizzu svako dva sata,uzeti Macho umjesto Snjeguljice ili kad u prvom osnovne hoće nove knjige umjesto korištenih.

KRKAN

Kolokvijalni naziv za osobu koja svojim pretjeranim egoizmom kompenzira nedostatak pameti,obrazovanja i empatije za druge.

Riječ je o deklariranom simpatizeru vladajućih partija.Krkan je kafanski nacionalist koji ne poduzima ništa što nije naše.Nije da on nekog mrzi,ali…Ono.Tu nema rasprave.

Uživa neshvatljivo veliku popularnost kod djevojčica od 12-17 godina,te kod onih žena koje imaju,ako ne istu,onda barem sličnu pamet.Ide na misu u trenerci.

ŠANER

Elegantan,tih,neprimjetan,umjeren.Šaner je apstraktan pojam.Nikad mu se ne zna ime.Ne ide do kraja.Sinonim je za osobu čije ime djevojke ne žele podijeliti s ostalima.

Pojam ponajviše koriste stare cure,iznad 26 godina,kako bi se riješile stalnog maltretiranja od strane rodbine,susjeda i sela o tome kako i dalje nemaju momka.Ma imam vamo jednog šanera pa ćemo vidit šta će bit.Prototip izvornog homo saneriensa uništilo je moderno kvazišanerstvo.

OKOPRČNA

Iako sam izraz sugerira drugačije,nije riječ o terminu seksualne naravi.Ovaj atribut označava nepredvidljivo i kapriciozno ponašanje određene osobe.

U 99% slučajeva riječ je o osobama ženskog spola.Ovaj pogrdan,ali ne i uvredljiv izraz,koristi se najčešće da bi se objasnile iznenadne pa čak i radikalno mimosvitne reakcije,koje karakteriziraju određenu osobu.

ĐUMLE

Imenica koja opisuje dijete koje se više ne može nosati na rukama jer je preteško.Za ovo su uglavnom zaslužne babe koje u najkraćem roku nakon objeda(ponovno) govore:Nevista,gladno ti je dijete,podaj mu da jede.

Nevistine kone kad pođu kući s babina obvezno komentiraju:Mali/mala joj težak,teško k’o đumle!

TUTKUM

Osobe nezavidne inteligencije.Neki sociolozi kažu da pravi tutkumi jedva završe i privatne fakultete,dok drugi tvrde da su nam isti odavno preuzeli državu.

ZAGONDŽIJA

Predratni narodni izraz kojim se označava voljeni dečko,momak neke cure ili pak momak s kojim neka cura nešto muti.

Zagondžija je ekvivalent švaleru i ima izražen seksualni potencijal.Također je važno spomenuti da iz još uvijek nepoznatih razloga nijedan muškarac neće za sebe reći da je nečiji zagondžija.

OĆE TA REĆ

Jezikara.Nepredvidivi ratoborni karakter koji je u svakom trenutku spreman odbrusiti, a da pritom ne preže ne pred kakvim starosnim autoritetom.

Posljednji glas često nepotrebne razboritosti kojem se sve može tolerirati osim sukoba sa svekrvom nakon kojeg slijedi javno diskreditiranje od strane sela.

JA OD JUTROS NISAM STALA

Mjerna jedinica rada izražena kao posljednji stupanj komparacije pridjeva umorna s pridjevima bijesa i histerije.

DOOOBRA,DOOBRA!

Konstatacija nošena svjesnošću neostvarene želje u vidu ženskog roda.Najčešće se koristi u društvu,a idealan broj je od 2-5 osoba za stolom.

Za one koji se dvoume oko pravilnog izvođenja u ljetnom razdoblju,preporučuje se da majica bude zategnuta do pupka i cijelom se šakom nježnim pokretima prelazi preko trbuha,a drugom se rukom drži pivo ili potiljak.

Još nije zabilježeno da je ijedna djevojka odgovorila na ove glasne romantičarske uzvike osim ignoriranjem,kiselim osmijehom ili pak srednjim prstom u zraku.

Izvor:eroGAG,2016.

Facebook Comments