Papa poručio: Oni koji radije imaju kućne ljubimce umjesto djece su sebični

Govoreći o roditeljstvu tijekom opće audijencije u Vatikanu, Papa je izrazio žaljenje što kućni ljubimci ponekad zauzimaju mjesto djece u društvu.

Danas vidimo oblik sebičnosti. Vidimo da neki ljudi ne žele imati dijete. Ponekad imaju jedno i to je to, ali imaju pse i mačke koji zamjenjuju djecu. Ovo može nasmijati ljude, ali to je stvarnost, rekao je Papa, prenosi Index.hr.

Praksa je, rekao je poglavar katoličke zajednice od 1.3 milijarde ljudi u svijetu, “nijekanje očinstva i majčinstva i umanjuje nas, oduzima nam ljudskost”.

Dakle, civilizacija stari bez čovječanstva jer gubimo bogatstvo očinstva i majčinstva, a zemlja je ta koja pati, dodao je Papa.

On je fotografiran kako miluje pse, dopustio je da mu se janje prebaci preko ramena tijekom Bogojavljenja 2014., a čak je milovao tigra i mladunče pantere. No dok je njegov prethodnik Benedikt XVI. bio ljubitelj mačaka, nije poznato ima li Franjo kućnog ljubimca u svojoj vatikanskoj rezidenciji.

Franjo je 2014. za dnevni list Il Messaggero rekao da je imati kućne ljubimce umjesto djece još jedan fenomen kulturne degradacije te da je emocionalni odnos s kućnim ljubimcima lakši od složenog odnosa između roditelja i djece. Danas je, pozivajući parove koji iz bioloških razloga ne mogu imati djecu da razmisle o posvojenju, pozvao potencijalne roditelje da se ne boje.

Imati dijete je uvijek rizik, ali veći je rizik u tome da nemaš dijete, u nijekanju očinstva, rekao je.

Argentinski pontifeks u prošlosti je osudio demografsku zimu ili pad nataliteta u razvijenom svijetu. Početkom ove godine kritizirao je moderno društvo u kojem su karijera i zarada mnogima adut u izgradnji obitelji, nazivajući takav mentalitet “gangrenom za društvo”.

Facebook Comments