Papa pozvao vlade na demografske politike: “Ne fali pasa i mačaka, već djece”

“Vlade moraju implementirati ozbiljne i učinkovite politike za dobrobit obitelji kako bi se suprotstavile padu nataliteta i starenju stanovništva”, rekao je danas papa Franjo, pozvavši mlade da imaju vjeru u budućnost.

Govoreći na konferenciji o sve težoj demografskoj krizi, Franjo je rekao da je broj rođenih prvih pokazatelj “nade ljudi”, te da se Europa sve brže pretvara u “star, umoran i rezigniran” kontinent. 

“Potrebne su učinkovite politike, hrabre, konkretne i dugotrajne odluke. Postoji potreba za veću predanost svih vlada kako bi mlađim generacijama bilo omogućeno da ostvare svoje legitimne snove”, kazao je Papa. 

Stopa europskog nataliteta prošlog je desetljeća pala na 1.5 rođenja po ženi. To je više od najnižih razina poput onih u istočnoj Aziji, no daleko manje od 2.1 potrebnih kako bi se stanovništvo održalo. 

“Postoji činjenica koju mi je rekao jedan demograf. Trenutno su investicije s najviše prihoda one u tvornice oružja i kontracepciju. Jedno uništava život, drugo ga sprječava. Kakvu budućnost imamo? Ona je ružna”, kazao je papa Franjo.

“Nedostaje djece, ne postoji nestašica pasa i mačaka”

Broj rođenih u Italiji je 2023. pao na rekordno nisku razinu te pada već 15. godinu zaredom. 

“Domovi su popunjeni predmetima, a bez djece, postajući veoma tužna mjesta. Ne postoji nestašica malih pasa, mačaka. Toga ne fali. Nedostaje djece”, rekao je Franjo. 

Predložio je politike koje neće primoravati majke da biraju između karijere i skrbi za djecu, te koje će mladim parovima omogućiti stabilan posao i mogućnost kupnje nekretnine. 

“Znam da mnogima od vas budućnost izgleda nemirna, te da uslijed pada nataliteta, ratova, pandemija i klimatskih promjena nije lako održati nadu živom. No nemojte odustajati, imajte vjeru”, poručio je mladima. 

Facebook Comments