PLENKOVIĆ: ”Jutros je upućena prijetnja članovima Vlade i meni”

Komentirajući izvješće SOA-e za prošlu godinu, premijer Andrej Plenković u petak je rekao da državne institucije konstantno djeluju kako bi spriječile eventualne pokušaje nasilnog rušenja vlasti i naveo da prijetnje postoje te je zbog jedne policija i danas bila u Banskim dvorima.

SOA u danas objavljenom izvješću za prošlu godinu, među ostalim, navodi da je “detektirala pokušaje pojedinaca s ekstremističkim i militantnim stavovima da paravojno organiziraju svoje sljedbenike, s namjerom provedbe vojne obuke i nabave naoružanja, a s krajnjim ciljem rušenja demokratskog ustavnog poretka”.

Upitan za komentar izvješća, Plenković je u Dubrovniku rekao kako su postojale “dvije skupine koje su vrlo jasno identificirane, koje su povezivale jedan krug ljudi s ciljem nasilnog rušenja ustavnog poretka”.

“Imali ste teroristički napad (Danijela) Bezuka prije sad već tri godine na Banske dvore, ne nužno da rani policajca Oskara Fiurija, nego da izvrši teroristički akt prema vladi tj. prema predsjedniku vlade, prema meni. Tu nema nikakvih dilema”, dodao je.

Ocijenio je kako je Bezuk “to napravio zbog ozračja, okružja u kojem je odrastao” odnosno da mu je netko dao oružje, naučio ga pucati te “izazvao i onaj voljni moment koji je najbitniji”.

“Imali smo sreću da nije uspio u svojoj nakani. Međutim, takve prijetnje postoje i danas, evo i sad je jedna prijetnja. Trenutno mi je postrojba interventne policije ispred vlade jutros bila, ponovno prijetnja tog tipa i meni i članovima vlade”, naveo je premijer.

To se događa stalno i moramo raditi na suzbijanju takvih skupina i to tako da se angažiraju sve službe koje se time bave, dodao je. 

“Zato je SOA i objavila ovo izvješće i da tome stanemo na kraj. Hrvatska je demokratska zemlja, u kojoj se poštuje vladavina prava, institucije i ustavni poredak. I sigurno je da oni koji žele nasilnim putem rušiti vlast neće ostati neprimijećeni i da će država i njezine institucije djelovati. Djeluju cijelo vrijeme”, poručio je Plenković koji je u Dubrovniku u povodu Dana Dubrovačko-neretvanske županije.

Facebook Comments