Političari u BiH i dalje troše, narod i dalje preživljava

Dok se proizvodni pogoni gase i prodaje imovina, bh. institucijama novca ne fali.

Ima se, može se – reklo bi se, ako pogledate koliko novca troše političari na automobile, putovanja i ostalu reprezentaciju.

I, sve to iz džepova građana Bosne i Hercegovine. Institucije BiH na usluge reprezentacije, godinama troše velike sume novca. Troškovi za ove usluge na kraju prošle godine, iznosili su više od dva milijuna maraka i veći su za gotovo pola milijuna, u odnosu na godinu ranije.

Dok čekamo usvajanje proračuna za tekuću godinu, BHRT je istražio, tko je najviše trošio bez pokrića? Godinama unazad naslovi isti. Političari troše – građani preživljavaju. Zato građane ne iznenađuju novi podaci o tome koliko se novca na hranu i piće potrošilo u institucijama Bosne i Hercegovine.

Ali, ne mare političari. Da je tako potvrđuju izvještaji Kancelarije za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, prema kojima bh. službenici novac iz državne kase troše nemilice. Brojna putovanja, velike cifre i neopravdano utrošeni novac. Putni nalozi bez potrebnih podataka ukazuju na to da su putovanja službenim vozilima često bila privatna. Komisija za financije i proračun razmatrala je mišljenje o financijskoj reviziji u institucijama BiH za prošlu godinu. Mnogi izvještaji bez podrške.

Imate niz primjedaba na putne troškove, pa imate ministre koji su putovali po 13 ili 14 dana u određene zemlje, a nisu u svojim putnim nalozima pisali izvještaj gdje su išli, da li je taj put opravdan. Uglavnom, Ministarstvo vanjskih poslova je dobilo mišljenje sa rezervom, između ostalog i zbog tih slučajeva službenih putovanja koja nisu bila pokrivena određenim putnim nalozima, kazala je Mira Pekić, druga zamjenica Povjerenstva za financije i proračun Zastupničkog doma PSBiH.

Novi revizorski izvještaji, problemi stari. Tako, usprkos izvještajima i detektiranju odgovornih, rezultati revizije se ponavljaju iz godine u godinu.

Nemam dovoljno podataka što su sada našli, ali da ima tu prostora da se manje troši sasvim sigurno znam jer sam bio u Parlamentu. Ne znam konkretno što kaže zadnji izvještaj, ali ima sasvim sigurno prostora da se smanji potrošnja, rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Dok čekamo usvajanje proračuna za tekuću godinu, i dalje nam se prezentiraju podaci raskošnog trošenja građanskog novca, a sredstva nema tamo gdje su potrebna.

Kao predsjedavatelj Povjerenstva za nadzor nad radom OSA-e, nadam se da će barem prepoznati u ovom kompleksnom trenutku, vanjskih utjecaja na rad OSA-e da se bar za tu agenciju povećaju sredstva, da se ona opremi na tom nivou da može odgovoriti zadatku, tvrdi izaslanik u Domu naroda PSBiH

U Transparency International upozoravaju da institucije BiH nisu transparentne u trošenju novca. Svaki izvještaj, novi problem. Čak je teško doći i do određenih informacija.

Možda su najbolji primjeri potrošnja koja se daje pojedincima, organizacijama, kako udruženjima građana, tako fondacijama budući da ne postoje na svim nivoima otvoreni registri gdje je teško doći do informacija koje se daju nevladinim organizacijama i pojedincima, koji najčešće rade u službi vlasti koja ih financira, Damjan Ožegović iz TI.

Da ne bude da su svi političari pohlepni, ima i onih koji su uštedjeli na reprezentaciji, ili bar tako tvrde.

Ušteđeno je negdje oko 460.000 maraka. od tih 460.00 njih 260.000 maraka sam restrukturiranjem prebacio da se pomogne ljudima u BiH za obnovu kuća i stanova. To je ušteda na telefonu, na stanovanju, na reprezentaciji, na gorivu, znači sve ono na što ministar ima diskreciono pravo da može trošiti, otkrio je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić.

I dolazimo do konkretnog pitanja, ako se novac štedi – kako revizori ukazuju na netransparentno trošenje? Tko onda plaća VIP salone i skupocjene automobile? Možda usvajanje novog Zakona o slobodi pristupa informacijama detaljnije pojasni tko troši, a tko štedi, je li opravdano ili ne. Do tada, po dobroj staroj praksi – troši tko ima, preživljava tko mora.

Facebook Comments