Požurite po pelet, uskoro će poskupjeti

Pripreme za zimu i dolazeću grijnu sezonu već su počele. Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, kada su, usljed skoka cijena energenata, bili prisiljeni sve dublje posezati u džepove da bi svoje domove održavali toplim, građani se već sada uveliko opskrbljuju ogrjevom.

Potvrđuju za Avaz to iz tvrtke „Drvosječa“, u kojoj u posljednjih mjesec bilježe porast potražnje za ogrjevom.

– Građani su prepoznali da su ovo možda i najniže cijene ogrjeva u ovoj godini pa su se odlučili upravo sada riješiti pitanje ogrjeva. Iako je potražnja dosta veća nego u ranijim mjesecima, na isporuku ogrjeva iz naše tvrtke se ne čeka duže od tri dana, pa tako uspijevamo sve narudžbe isporučiti u dogovorenom roku – kaže Muhamed Helać, menadžer ove tvrtke.

Što se tržišta tiče, Helać navodi da je situacija trenutno stabilna i sa stanovišta cijene, a i količine.

– Na tržištu ima dovoljno svih vrsta ogrjeva, od drveta, peleta pa sve do uglja, da se podmiri čitava potražnja domaćeg tržišta i sigurni smo da će takva situacija biti i do kraja idućeg mjeseca. Cijene se mijenjaju najranije na mjesečnoj razini, što je i standardno za vrstu robe kao što je ogrjev – govori on.

Naglašava da je, u poređenju s istim periodom u prošloj godini, došlo do značajnog pojeftinjenja određenih energenata. 

Tako je cijena peleta u ovom trenutku čak i do 20 posto niža u poređenju s prethodnom godinom.

– Prošle godine se cijena peleta u ovom periodu kretala u rasponu od 640 do 700 KM, dok je sada cijena tone peleta u rasponu od 500 do 520 KM. Iscijepana drva i mrki ugalj nisu pretrpjeli značajnije promjene. Cijena iscijepanog drveta je u rasponu od 150 do 165 KM po paleti, dok je cijena tone mrkog uglja 285 KM. Jedini energent koji je poskupio jeste lignit ugalj, kojem je cijena porasla za 20 posto, pa je sada umjesto prošlogodišnjih 195 KM po toni aktuelna cijena od 235 KM po toni – objašnjava Helać i dodaje da je u tijeku akcija besplatne dostave peleta u cijeloj BiH.

Trenutne cijene ogrjeva ostat će aktuelne i tijeko idućega mjeseca, međutim, kako kaže Helać, nakon toga se očekuje određeno poskupljenje zbog samog približavanja grijne sezone.

Facebook Comments