Produžuje život: Evo koliko minimalno koraka trebate dnevno napraviti

Imate li naviku svaki dan odvojiti pola sata za šetnju ili pak to vrijeme provedete sjedeći na kafi, za TV-om, laptopom ili računarom? Ako spadate u ovu drugu skupinu, vjerovatno se zadišete već poslije samo nekoliko metara.

Htjeli mi to ili ne, savremeni način života i sve duže sjedenje uništavaju naše zdravlje.

Ljudi koji veći dio dana provedu u sjedećem položaju, imaju veću šansu da obole od kardiovaskularnih bolesti.

Hodanje pomaže i u prevenciji teških bolesti, a stručnjaci tvrde da petominutne šetnje na svakih 30 minuta tokom dana ubrzavaju metabolizam, snižavaju nivo šećera u krvi i smanjuju krvni pritisak.

Nivo holesterola se smanjuje, a pozitivni učinci hodanja prenose se i na mentalno zdravlje. Također se smanjuje i rizik od depresije, posebno ako se šeta u dobrom društvu, piše N1.

Nije potrebno hodati satima, jer brza desetominutna dnevna šetnja ima mnogo koristi za naše zdravlje.

Koliki je broj koraka dnevno dovoljan?

Od 9.000 do 10.500 koraka na dan smanjuje rizik od rane smrti za 39 posto, kažu studije.

Preporuka je da minimalni broj koraka koje pređemo tokom dana treba da bude oko 2.200.

Pravilo o 10.000 koraka potiče iz marketinga

Pravilo o 10.000 koraka dnevno nikada nije bilo naučno dokazano, već vjerovatno potiče od marketinške strategije japanske kompanije.

U vrijeme održavanja Olimpijskih igara u Tokiju, kompanija Yamasa je 1964. predstavila prvi brojač koraka nazvan „Manpo-kei” – što znači ‘brojač 10.000 koraka’. Taj broj koraka održava ljude u formi i izraz je zdravog načina života, objasnio je tada proizvođač. Ta teza se brzo pretvorila u opštu preporuku – ali je sada opovrgnuta.

Dakle, kako biste produžili svoj život, ne morate satima da šetate niti da iscrpljujete svoje tijelo.

Šetnja treba da predstavlja zadovoljstvo. Zato pronađite omiljeno društvo i vidjet ćete kako uživate u svakom od preporučenih 2.200 koraka.

Facebook Comments