Rasizam na tribinama Sarajeva

Nakon sinoćnjeg necivilizacijskog čina kada su neodgovorni pojedinci s istočne tribine rasistički vrijeđali strijelca gostujućeg tima Rudar iz Prijedora Josepha Amoaha, Upravni odbor FK Sarajevo poručio je navijačima i javnosti da je ”takvo ponašanje potpuno neprihvatljivo i u suprotnosti sa svim civilizacijskim normama i vrijednostima tog kluba”.

”Odlučno kažemo “Ne” rasizmu i diskriminaciji bilo koje vrste u sportu, na našem stadionu, na našim tribinama i među navijačima koji se nazivaju našim”, istaknuto je u priopćenju Upravnog odbora FK Sarajevo.

Uprava naglašava da će klub poduzeti i neophodne korake da spriječi sve oblike diskriminacije u budućnosti i ovim putem upućuje najiskreniju ispriku Josephu Amoahu i njegovom klubu za neprijatnost koja im je pričinjena.

”Fudbalski klub Sarajevo želi da se svi igrači i gosti na našem stadionu osjećaju sigurno i poštovano, te da bude primjer po sportskoj i fer igri i atmosferi i poduzet ćemo sve neophodne mjere da to tako bude u budućnosti”, priopćeno je.

Navodno je delegat iz Mostara napisao je kako su Amoaha navijači nazivali “majmunom” te ga dodatno provocirali “huktanjem”, aludirajući na njegovu boju kože.

Facebook Comments