Schmidt Dodiku: Sprema ti se vrlo nezgodna situacija

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt rekao je da dolazi “vrlo nezgodna situacija” za predsjednika RS Milorada Dodika jer on napada Daytonski sporazum. Na pitanje urednika Pressinga N1 Amira Zukića da li to znači da će iskoristiti bonske ovlasti i smijeniti Dodika, Schmidt je odgovorio da su sve opcije moguće.

-Budimo mirni, ja se neću uplitati u svaku igru i svaku glupu djetinjariju. Dodiku poručujem: Znam za jadac, nemoj potcjenjivati međunarodnu zajednicu, ti ćeš odgovarati za svoje ponašanje. Već sam intenzivno koristio bonske ovlasti. Neću otkriti sve karte, ali sve opcije su na stolu. Dodikovog prethodnika je moj prethodnik skinuo s vlasti. Ovo nije borba, nije ovo nogometna igra, ovdje je riječ o budućnosti zemlje i zbog toga se mora djelovati vrlo promišljeno, a ja to radim. Što on želi, da me uhiti i zatvori, pa je onda sve to prepustio narodu, paradajzu i jajima. Paradajz je Dodikov argument?! Mislim da Dodik ima tehnički problem, misli da se svijet vrti oko njega i da svi moraju igrati po njegovim pravilima”.

Schmidt tvrdi da je dobio podršku međunarodne zajednice.

“Ne razmišljam da odem, da podnesem ostavku. Ja sam iz južne Njemačke, iz franačke oblasti. Franci su poznati kao tvrdoglavi. Kod mene je ta karakteristika jaka. Nijednog trenutka nisam razmišljao da odem jer je izazov sačuvati mir u ovoj zemlji”,

Visoki predstavnik je u Pressingu odgovarao na brojna pitanja, a između ostalog o tome plaši li se Dodikovih prijetnji uhićenjem i deportacijom, kad će otići u RS, je li ugrožen mir u zemlji, što bi se dogodilo ako bi se ugasio OHR i ako bi strane suci napustili Ustavni sud.

Kompletnu emisiju gledajte na N1 večeras od 20 sati.

Facebook Comments