Schmidt zadovoljan odnosom Hrvatske prema BiH

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt ocijenio je kako je Hrvatska jedan od najvažnijih partnera koji podupiru stabilnost BiH i pomažu njezinom napretku na putu ka članstvu u EU, objavio je u srijedu njegov ured. Schmidt se u Sarajevu sastao s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

“Hrvatska je jedan od najvažnijih partnera BiH kada je riječ o prevazilaženju prošlosti, ostvarenju pomirenja i kretanju ka prosperitetnoj budućnosti u Europskoj uniji. Stoga je od iznimnog značaja da ova regija nastavi zajednički raditi na prevazilaženju svih izazova, kako bi se ostvarila mirna budućnost za nove generacije”, objavio je Schmidtov ured na Twitteru, prenosi Hina.

Visoki prestavnik se Grliću Radmanu zahvalio za potporu BiH tijekom nedavne debate o stanju u toj zemji u Vijeću sigurnosti te odobravanju statusa kandidata za članstvo u EU. Hrvatski ministar vanjskih poslova sastao se i s američkim velposlanikom u BiH Michaelom Murphyjem koji je na Twiteru objavio kako su razgovarali o regionalnoj stabilnosti i sigurnosti na zapadnom Balkanu.

Grlić Radman u Sarajevu predvodi hrvatsko izaslanstvo sa sastanku Vijeća Jadransko-jonske incijative a novinarima je kazao kako je to bio važan povod da u ime Hrvatske još jednom da potporu BiH i njenoj stabilnosti te napretku na putu europskih integracija.

Rekao je kako očekuje da bi BiH već naredne godine mogla otvoriti pregovore o pristupanju EU što bi bio neubičajeno kratki rok od trenutka stjecanja kandidatskog statudsa potkraj 2022.

“To temeljim na svom optimizmu i nadi. Budući da je BiH stekla status kandidata to upućuje da bi mogla u vrlo kratkom vremenu ispuniti prioritete koji se traže”, pojasnio je naknadno Grlić Radman.

Hrvatski se ministar tijekom boravka u Sarajevu odvojeno sastao s ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem te s vrhbosanskim nadbiskupom Tomom Vukšićem.

Facebook Comments