Sorte badema za područje Hercegovine

Badem, bajam ili mendula, je vrlo stara voćna vrsta podrijetlom iz Srednje Azije. U Bosni i Hercegovini se uzgaja u njenim južnim područjima gdje prevladavaju pojedinačna stabla rano cvatućih sorti ili sjemenjaka iz domaće populacije.

Posljednjih nekoliko godina, na području Hercegovine, sve veći broj proizvođača odlučuje se za uzgoj ove voćne vrste.

Uvjeti za uzgoj

Badem je heliofitna voćna vrsta kojoj je za dobar rast i razvoj kao i dobivanje visokokvalitetnih plodova potrebno mnogo svjetla i topline. Uzgaja se na različitim nadmorskim visinama. U našim uvjetima, zbog povećane vlažnosti ne uspijeva iznad 1 000 m nadmorske visine.

Ne podnosi jake, hladne, vlažne i suhe vjetrove, naročito u vrijeme cvatnje i oplodnje o čemu treba voditi računa pri odabiru lokacije za sadnju. Vrlo dobro podnosi visoke temperature pa izdrži bez oštećenja i do 50°C. U vrijeme zimskog mirovanja podnosi temperature do -20°C.

Rano cvjeta (krajem siječnja i početkom veljače) i niske temperature neposredno prije cvatnje, tijekom cvatnje te u fazi tek zametnutih plodova izazivaju štete. Cvjetovi prije otvaranja mogu izdržati temperaturu -3,5°C do -4°C, dok otvoreni cvjetovi i tek zametnuti plodovi stradavaju na temperaturi od -1°C do -1,5°C.
Uspješno se može uzgajati u područjima gdje godišnje padne manje od 500 mm uz povoljan raspored u prvoj polovici vegetacije. Najbolje uspijeva na dubokim, prozračnim, pjeskovito ilovastim ili ilovastim tlima s dosta organske tvari i dobrom drenažom.

Badem na području Hercegovine daje plodove odlične kvalitete

Sortiment za područje Hercegovine

Sortiment badema je dosta šarolik, ali se danas u uzgoju koristi nekoliko sorti koje na području Hercegovine pokazuju najbolju kvalitetu.

FERRAGNESE (Feranjez) je sorta bajama podrijetlom iz Francuske. Ima srednje do bujno uspravno stablo. Cvate kasno, pa izbjegava mrazove, što joj je velika prednost u odnosu na druge sorte. Traži oprašivača, a dobri oprašivači su joj sorte: Texas i Tuono. Sorta Feranjez rađa redovito i obilato. Plod dozrijeva početkom rujna, a težak je u suhom stanju prosječno 3,5 grama.

TOUONO (Tuono) – je sorta bajama koju odlikuje krupan, okruglast plod, mase oko 4,5 grama. Ljuska ploda je meka i tanka. Jezgra je dopadljivog izgleda i ukusna. Radman oko 39%. Drvo je srednje bujno i vrlo dobro rađa. Cvjeta nešto kasnije kao i sorta Feranjez te izbjegava mraz. Plod sazrijeva početkom rujna. Jezgra je kvalitetna i pogodna za razne vidove upotrebe. Duplih je jezgri vrlo malo ili ih uopće nema. Tuono je samooplodna sorta te joj nije potreban oprašivač. Preporuča se za uzgoj na području Hercegovine.

FILIPPO CEO (Filipo čeo) je stara talijanska sorta, iz provincije Pulja. Ima srednje do bujno uspravno stablo. Cvate kasno, pa izbjegava mraz, što joj je velika prednost u odnosu na druge sorte. Samooplodna je sorta, ali bolje rađa uz oprašivače. Sorta Filipe čeo rađa redovito i obilato. Plod je krupan, prosječne težine 4,8 grama i dozrijeva početkom rujna.

Razmak sadnje

Razmak sadnje ovisi o sorti, podlozi i uzgojnom obliku, mehanizaciji te načinu održavanja tla. Pripremljene sadne jame ostaju otvorene do početka sadnje. Najpovoljnije vrijeme sadnje je kasna jesen ili rano proljeće, a sadnice moraju biti dobro razvijene, ravne, zrele i zdrave s razvijenim pupovima te dobro razvijenim i zdravim korijenovim sustavom, bez mehaničkih ili drugih oštećenja nabavljene u ovlaštenim rasadnicima. Nakon sadnje, sadnica se prikraćuje u cilju sigurnijeg primanja te boljeg razgranavanja krošnje i korijena.
TEXAS (Teksas) je stara američka sorta. Dosta je rasprostranjena u SAD-u i Europi. Stablo je bujno, uspravnog rasta. Cvijeta kasno pa dobro izbjegava mraz. Dobre je rodnosti ali joj je potreban oprašivač. Plod je srednje krupan (oko 3g), okruglastog oblika i dozrijeva krajem rujna. Spada u polutvrdiše, radman je oko 45%. Jezgra je srednje krupna, svijetlo smeđe boje, visokokvalitetna.

Rezidba badema

U intenzivnom uzgoju badema primjenjuje se više uzgojnih oblika, a najčešće se uzgaja u obliku popravljene vaze. Nakon sadnje sadnice treba prikratiti na 80 cm do 90 cm i odstraniti prijevremene izbojke. U prvoj godini potrebno je odabrati 3 do 4 dobro razvijena izbojka. U cilju poticanja vegetativnog rasta i formiranja krošnje ,rezidba treba biti jaka, temeljena na prikraćivanju.

Badem formira više tipova rodnih izbojaka koje treba poznavati kako bi se rezidba pravilno obavila. Svibanjski buketići su najbrojniji i najmlađi; tanki i kratki izbojci 5 cm do 20 cm dužine; mješovite grančice na rubovima krošnje dužine 20 cm do 30 cm; kratki rodni izbojci uglavnom kod bujnih sorata i mladih stabala te razvijeniji jednogodišnji rodni izbojci uspravnog rasta.
Rezidba se provodi u vrijeme zimskog mirovanja (zimska rezidba) te tijekom ljeta (zelena rezidba). Zimskom rezidbom se odstranjuju suhe i izrođene grane, a ljetnom vodopije, grane koje ulaze u unutrašnjost krošnje te sve grane jače u odnosu na primarne grane. Badem počinje rađati u 3 godini nakon sadnje, a punu rodnost dostiže nakon 8 do 10 godine.

Bedem je voćna vrsta koja nema većih potreba za zaštitom. Nakon zimske rezidbe provodi se obavezno prskanje pripravcima na bazi bakra (Cuprablau Z), a tijekom vegetacije moguća je pojava lisnih uši koje se suzbijaju insekticidnim pripravcima (Rotor super).

Facebook Comments