Ubio rođaka sjekirom, sudski vještak tvrdi da mu nije bila namjera usmrtiti ga

Vinko Matić (56) iz Banjaluke, kojeg terete za ubojstvo rođaka Radomira Matića (77), kojeg je više puta udario sjekirom, nije imao cilj ubiti žrtvu već da ga onesposobi da mu pravi probleme”, kazao je neuropsihijatar Mirko Nikolić u banjalučkom Okružnom sudu na suđenju Matiću.

“Optuženi je u vrijeme počinjenja krivičnog djela bio u stanju smanjene sposobnosti da shvati značaj djela i upravlja postupcima. Radi se o osobi koja je ranije imala psihičkih problema i psihopatskoj strukturi osobnosti”, rekao je Nikolić i dodao da je Matić dobro kontrolirao udarce i nastojao da žrtvu ne udara po vitalnim dijelovima tijela.

Tatjana Dragišić, psiholog, pojasnila je da je optuženi Vinko emocionalno nestabilna osoba s manjkom samopouzdanja i depresivnim crtama. Pojasnila je da je optuženi tijekom ispitivanja govorio da mu je žao za sve što se dogodilo. 

Optužnica tereti Vinka Matića da je rođaka Radomira usmrtio 19. travnja ove godine u zaseoku Jelići, u Donjim Golešima, u šumi zvanoj Osoje, koja je u vlasništvu njegove obitelji. 

Kako je navedeno, Vinko je nakon kraće svađe Radomira napao i udario štapom koji je oteo od njega, a zatim ga udario i sjekirom koju je nosio da ogradi parcelu. U optužnici stoji da je Vinko Radomira prvo štapom udario u predjelu trupa i gornjih i donjih ekstremiteta, a potom ga je ušicom i oštricom sjekire udario u predjelu trupa i gornjih i donjih ekstremiteta, šaka i podlaktica.

Željko Karan, vještak specijalist sudske medicine, obdukcijom je utvrdio da je Radomir umro usljed stanja šoka zbog višestrukih ozljeda. 

“Imao je nagnječenje pluća, rascjep bubrega, prijelom rebara od osmog do desetog, kao i ozljede čašica oba koljena, koje su bile polomljene. Na smrtni ishod utjecala je i starost žrtve, kao i njegovo zdravstveno stanje. Takve ozljede moguće je preživjeti i osoba mlađe životne dobi bi to vjerojatno preživjela. Sjekira je podobno sredstvo da se nanesu ozljede kakve je zadobio oštećeni”, rekao je Karan.

Prema ranijim neslužbenim informacijama, Vinko je rođaka Radomira napao zbog granice zemlje, a sukob je navodno počeo kada su ovce ušle u njegovu livadu.

Vinko je nakon zločina sam prijavio policiji da je štapom istukao Radomira, ali po dolasku policije na lice mjesta starac je već bio mrtav i vidjelo se da je udaran sjekirom.

Facebook Comments