Uskoro idemo na more, pogledajte što sve možete prenijeti preko granice

Sezona godišnjih odmora je stigla, a Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) poziva građane da budu spremni za putovanja. Što i u kojim količinama možete ponijeti iz Bosne i Hercegovine kad putujete u Hrvatsku ili druge zemlje EU-a?

Kako je za Faktor izjavila Darjana Maglov iz UNO-a, svaki građanin BiH nosi osobnu prtljagu koja je oslobođena carinskih davanja. To uključuje predmete (u razumnim količinama) za osobnu uporabu koji su potrebni putniku tijekom njegovog putovanja (obuća, odjeća, higijenski proizvodi, dječja kolica, skuteri itd.).

“Predmeti u osobnoj prtljazi putnika, u vrstama i količinama koje nisu namijenjene preprodaji, već njihovim osobnim potrebama i potrebama njihovih obitelji, oslobođeni su carinskih davanja ako njihova ukupna vrijednost ne prelazi 300 eura za cestovna putovanja, odnosno 430 eura za zračna i pomorska putovanja,” izjavila je.

Putnici mlađi od 15 godina oslobođeni su plaćanja carinskih davanja na prtljagu čija ukupna vrijednost ne prelazi 150 eura. Osobna prtljaga se računa po putniku i ne dijeli se među putnicima. Ako imate osobnu prtljagu koja premašuje dozvoljenu vrijednost, vi snosite odgovornost i ne možete podijeliti iznos prekoračenja s drugom osobom u automobilu.

“Predmeti moraju biti nekomercijalne naravi, što znači da količina upućuje na to da su namijenjeni za privatnu, osobnu ili obiteljsku uporabu. Dakle, to su predmeti koji nisu namijenjeni za prodaju, već svi oni predmeti koje imamo uz sebe i koji su nam potrebni kad idemo na putovanje,” pojasnila je Maglov.

Pri putovanju u susjednu Hrvatsku (ili druge zemlje EU-a, ista pravila vrijede), ne možete unijeti više od dvije kutije cigareta.

“U suprotnom, one koji to prekrše očekuje velika kazna. Moguće je prenijeti 40 cigareta ili 20 cigarilosa ili 10 cigara ili 50 grama duhana u cestovnom i željezničkom prometu. Što se tiče zračnog prijevoza, ako putujete iz BiH u HR avionom, možete ponijeti 200 cigareta ili 100 cigarilosa ili 50 cigara ili 250 grama duhana. Možete kombinirati bilo koje od tih duhanskih proizvoda, ali ne smijete premašiti ukupno dopuštenu količinu. Rakija, vino i pivo moraju biti ispravni, tj. moraju imati deklaraciju (domaći proizvodi nisu dopušteni),” dodala je Maglov.

Cestovni promet: Alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola većim od 22 posto volumena – jedna litra, a s udjelom alkohola 22 posto ili manje – dvije litre, ili četiri litre vina, ili 16 litara piva.

Zračni promet: Alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola većim od 22 posto – jedna litra, a s udjelom alkohola 22 posto ili manje – do dvije litre, ili četiri litre vina, ili 16 litara piva.

UNO napominje da Europska unija ima vrlo stroge zdravstvene propise kako bi spriječila širenje bolesti koje mogu predstavljati rizik za zdravlje ljudi, životinja i biljaka. Dodaje da za unos hrane podrijetlom iz EU-a nema ograničenja, dok za hranu i prehrambene proizvode iz trećih zemalja “morate poštovati količinska ograničenja.”

“Dakle, ako putujete iz BiH u Hrvatsku ili neku drugu zemlju članicu EU-a, ne možete unijeti meso i mliječne proizvode. Dopušteni su do 2 kg mlijeka u prahu za dojenčad, dječja hrana i posebna hrana koja se koristi iz medicinskih razloga, kao i do 2 kg hrane za kućne ljubimce koja se koristi iz zdravstvenih razloga. Svježa, očišćena, suha, kuhana riba, školjke i puževi mogu se prenijeti do 20 kg. Jaja i med do 2 kg,” zaključila je Maglov.

Facebook Comments