Vijeće Europe objavilo izvješće o policijskom zlostavljanju zatvorenika u BiH

U izvješću objavljenom danas, Komitet Vijeća Europe za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) je pozvao vlasti Bosne i Hercegovine da poduzmu mjere za rješavanje problema policijskog zlostavljanja.

Izvješće, baziran na ocjenama CPT-a tijekom posjete zemlji u lipnju 2019. i objavljen zajedno s odgovorom BiH vlasti, opisuje brojne navode o fizičkom i psihičkom zlostavljanju, koje bi, po mišljenju Komiteta, po svojoj težini moglo biti okarakterizirano kao mučenje. Ti navodi uključuju “mlaćenja, prepadanje vatrenim oružjem te čak i silovanje zatvorenika palicom od strane službenika za provođenje zakona u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH)”, navodi se u izvješću.

– Optužbe o zlostavljanju osumnjičenih kriminalaca uključivale su udarce nogama, udarce rukama, šamare i udarce palicama, bejzbol palicama, drvenim daskama i električnim kablovima, koje su im nanijeli kriminalistički inspektori i pripadnici jedinica za posebne intervencije s namjerom da ih prisile na priznanje – stoji u priopćenju.

Također se u izvješću napominje da je iz Republike Srpske primljeno manje navoda o zlostavljanju policije nego u 2012. i 2015. godini.

Izvješće poziva na “rigorozne mjere za promicanje promjene kulture” unutar policije u Sarajevskoj županiji, Hercegovačko-neretvanskoj županiji te u policiji FBiH.

– Ovo, između ostalog, zahtijeva usvajanje mjera kao što su suvremene metode istrage zločina i sistem audio i video snimanja policijskih razgovora, kao i garancija da su zdravstveni pregledi osumnjičenih za kaznena djela u policijskom pritvoru temeljiti i povjerljivi – stoji u priopćenju.

Nadalje, u izvješću je utvrđeno da “istrage o navodnom policijskom zlostavljanju nisu efikasne, jer se niti provode odmah niti temeljito, a istražno tijelo se ne može smatrati nepristrasnim i nezavisnim”..

Facebook Comments