Zaštita od komaraca na ekološki način

Tijekom ljetnih mjeseci veliki problem predstavljaju komarci koji svojim zujanjem i ubodima ometaju normalne aktivnosti čovjeka.

Komarci su najaktivniji u sumrak ili u rano jutro. No, i tu postoji iznimka, a riječ je o tigrastom komarcu – vrsti koja je prisutna i u Hercegovini.

Tigrasti komarac bode tijekom cijelog dana i toliko je agresivan da lagano potiskuje “domaće” vrste komaraca. Za zaštitu od komaraca koristite različite pripravke ovisno o mjestu gdje boravite.

Ljeto nam pored lijepog vremena i godišnjih odmora sa sobom donosi i mnoge neugodnosti, a između ostalog i svima vrlo poznatu neugodnost tj. komarce. Ti maleni kukci svojim zujanjem često pokvare savršenu ljetnu večer. Iako njihov ubod nije bolan – bolje rečeno neugodan je, ostavlja za sobom crvenilo i otok nakon kojih se javlja manji ili veći svrab.

Ova godina je posebno problematična jer intenzivne padaline koje su obilježile protekle tjedne pogodovale su razvoju komaraca, tako da se već sada na pojedinim lokalitetima bilježi njihova velika brojnost. Svakako brojnost komaraca će u narednom periodu još više rasti tako da već sada moramo razmišljati o njihovom suzbijanju. Obzirom da na području Hercegovine nema sustavnog i organiziranog suzbijanja komaraca, jedina mogućnost koja ostaje je pojedinačno rješavanje problema komaraca.

Jedan od poznatijih prirodnih repelenata koji će sigurno istjerati ove dosadne ljetne kukce iz vaših domova ili drugih prostora gdje boravite – jeste citronella, odnosno proizvodi napravljeni na bazi ekstrakta ulja od citronelle.

Zaštita od komaraca na otvorenom

I ovog ljeta na tržištu BiH možete pronaći posebnu STOPER liniju proizvoda napravljenih na bazi ekstrakta citronella ulja – kao što su npr. citronella vrtne svijeće u različitim pakiranjima, pogodne za upotrebu u vrtovima.

Stoper linija proizvoda protiv komaraca na prirodnoj bazi citronele

Zasigurno još zanimljiviji za vašu okućnicu i vrt jesu citronella mirisni štapići  i baklje čija je primjena vrlo jednostavna. Dovoljno je zapaliti vrh štapića ili baklje, ostaviti da gori nekoliko sekundi, a potom ugasiti plamen – nakon čega će štapić nastaviti tinjati i oslobađati miris koji tjera komarce, ali i ostale nepoželjne insekte što dalje od vašeg vrta. Na istom principu djeluje i citronella spirala za vrt – koja također tinjajući oslobađa miris koji tjera komarce.

Stoper linija proizvoda protiv komaraca – narukvice, flasteri, multi stop uređaj

Na tržištu su dostupne i vrlo popularne narukvice protiv komaraca, koje ne samo da tjeraju komarce nego su i zanimljive kao modni dodaci, a pronaći ćete i flastere protiv komaraca koji su iznimno pogodni za ljetne šetnje, planinarenje ili kampiranje. Tu su i gelovi te vlažne maramice, sve na bazi ulja od citronelle.

Zaštita od komaraca u zatvorenim prostorima

Zaštitu od komaraca u zatvorenim prostorima najbolje je provoditi postavljanjem zaštitnih mreža na prozore i druge otvore kroz koje komarci ulaze u zatvorene prostorije.

Vrlo učinkoviti protiv komaraca i drugih štetnih organizama u zatvorenim prostorima su i multi stop uređaji koji rade na principu dvije tehnologije ultrazvučne i elektromagnetne. Ultrazvučni valovi su nečujni za ljudsko uho, a štetočinama stvaraju nelagodu. Štiti u prostoru oko 200 m2.

Stoper električni aparati protiv komaraca

I za kraj svakako treba spomenuti i električne aparate koji koriste tablete ili tekućinu, a koji se već dugi niz godina koriste kao repelenti protiv komaraca.

Facebook Comments